Nyheter

USA inför sanktioner mot Irans centralbank för stöd till terrorism

USA:s finansdepartement inför sanktioner mot iranska regimens centralbank och nationella utvecklingsfond under ett verkställande direktiv ämnat att bekämpa terrorism.

De nya straffåtgärderna är de hårdaste som någonsin införts mot ett land och kommer som ett svar på regimens attack mot saudiska oljeanläggningar.

”Irans skamlösa attack mot Saudiarabien är oacceptabelt. Finansdepartementets åtgärder riktar sig mot en avgörande finansieringsmekanism som den iranska regimen använder för att stödja sitt terroristnätverk däribland Quds-styrkan, Hizbollah och andra milisgrupper som sprider terrorism och destabiliserar regionen”, säger USA:s finansminister Steven T. Mnuchin i ett uttalande på fredagen.

”USA kommer att fortsätta sin maximala påtryckningskampanj mot Irans repressiva regim … Irans centralbank och den nationella utvecklingsfonden var till synes avsedda för att skydda iranska folkets välstånd, men har i stället använts av denna korrupta regim för att överföra Irans valutareserver till ombud som är involverade i terrorism”, tillägger Mnuchin.

Mark Dubowitz, VD för tankesmedjan, The Foundation for Defense of Democracies (FDD) välkomnade de nya sanktionerna och Trump-administrationens beslut att fortsätta sin maximala påtryckningskampanj.

”De nya Iransanktionerna är en fortsättning på finansdepartementets och utrikesdepartementets försök att skifta fokus från en diplomatisk kamp över kärnteknikavtalet och kärntekniska straffåtgärder till en politik som fokuserar på regimen, terrorism och revolutionsgardet”, sade han och tillade på twitter. ”Om du gör affärer med Islamiska republiken i Iran, stöder du terrorism. Punkt slut”