Avrättningar

Åtta avrättade kollektivt och en offentlig hängning i Iran

Iranska regimen verkställde en kollektiv avrättning i Gohardasht-fängelset i staden Karaj den 28 augusti. Detta enligt uppgifter från Iran som säger att åtta fångar var avrättade kollektivt i fängelset.

Samma dag verkställde regimen även en offentlig avrättning genom hängning från en lastbilskran, enligt regimens egna medier. Den avrättade mannen var identifierad som 47-årige Hamid-Reza Derakhshandeh. Han var dömd till döden för att ha dödat en prästman som var ledare för fredagsbönen i staden Kazerun i södra Iran.

Avrättningen har väckt folkets avsky särskilt på sociala medier. Den mördade prästmannen var hatad av folket eftersom han var ansvarig för och delaktig i regimens grymheter och förtryck. Många iranier sprider bilder från avrättningen på sociala medier och fördömer regimens förtryck.

Regimen hade täckt lastbilens märke med ett stort tyg för att undvika sanktioner och internationell kritik.