Nyheter

Dubbla budskap från Teheran om samtal med USA

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif föreslår en ny överenskommelse med USA, rapporterar brittiska Guardian på torsdagen. Han befinner sig i New York denna vecka för ett FN-möte.

Zarif föreslog att “Irans parlament kunde ratificera Internationella atomenergiorganets tilläggsprotokoll i utbyte mot att president Trump häver sanktionerna mot Iran.”

Detta skulle ändå ha skett år 2023 under det nuvarande kärnteknikavtal som USA lämnade förra året, rapporterar Guardian.

Tilläggsprotokollet från Internationella atomenergiorganet (IAEA) är ett frivilligt avtal som ger IAEA:s inspektörer omfattande tillgång till landets kärnanläggningar.

Iranska regimen följer idag tilläggsprotokollet som en del av kärnteknikavtalet. Men en ratificering av regimens parlament skulle göra en efterlevnad mer permanent, rapporterar Guardian.

Nya sanktioner mot Iran

USA ställer sig skeptiskt till Zarifs förslag, enligt uppgifter. Samtidigt beslutade landets finansdepartement under torsdagen att införa nya sanktioner mot Iran. De nya straffåtgärderna riktar sig mot ett globalt nätverk som hjälper iranska regimen köpa känsligt material för sitt urananriknings- och kärnteknikprogram.

“De individer och enheter som straffas idag är baserade i Iran, Kina och Belgien … [De] har agerat som nätverk för upphandlingar kopplat till iranska företaget Iran’s Centrifuge Technology Company (TESA). [TESA] spelar en avgörande roll i Irans kärnprogram för urananrikning genom produktion av centrifuger som används i anläggningar tillhörande Irans atomenergiorgan (AEOI)”, skriver USA:s finansdepartement i ett uttalande på torsdagen.

Ledarna i Teheran reagerade inte mot de nya sanktionerna. Regimens statliga medierna avfärdade alla rapporter om Zarifs förslag och betonade att Teheranregimen inte är intresserade av förhandlingar med USA.

Inga förhandlingar med USA

Zarif avfärdade även rapporter som förekommer i amerikanska medier under veckan om att den republikanske senatorn Rand Paul försökte bli ett hemligt sändebud mellan president Trump och regimens ledare.

Amerikanska nyhetssidan Politico rapporterade i onsdags att senator Paul hade frågat president Trump om lov för att leda hemliga samtal med iranska regimen på presidentens vägnar.

Zarif avfärdade rapporten som “överdriven” men vägrar säga om han ska möta senatorn under sin vistelse i New York.

USA sköt ner iransk drönare

Under torsdagen tillkännagav President Trump på Twitter att USA sköt ner en iransk drönare i det strategiskt viktiga Hormuzsundet.

Stridsfartyget USS Boxer “tog en defensiv åtgärd” på torsdagen efter att en iransk drönare kom inom 1000 yard (914 m) av fartyget, rapporterar BBC.

Iranska regimen hävdade att den inte hade några uppgifter om en förlorad drönare.

Teheran sade tidigare att det hade beslagtagit ett “utländskt tankfartyg” som smugglade bränsle i Persiska viken och arresterade fartygets 12 besättningsmän under en operation i söndags, rapporterar bland andra BBC.