Nyheter

Tunisien förbjuder niqab

Tunisien förbjuder den ansiktstäckande slöjan niqab i regeringsbyggnader, förvaltningar och institutioner, uppger premiärminister Youssef Chaheds. Förbudet införs av säkerhetsskäl.

Beslutet kom efter att landet har höjt sin säkerhetsnivå sedan två personer dödades och sju andra skadades i två självmordsattentat i Tunis 27 juni.

De senaste årtiondena har frågan om olika former av förbud mot heltäckande slöja, aktualiserats i stora delar av västvärlden, och allt fler länder finner skäl att vidta åtgärder. 

Sverige bör lära av länder som Norge och Nederländerna, Tunisien och införa förbud mot heltäckande slöja, som burka och niqab, inom offentligt finansierad verksamhet, säger Mojtaba Ghotbi i en kommentar.

Den en heltäckande slöjan är en symbol för förvriden och farlig människosyn som behöver bekämpas. Att bära dem leder dessutom till en ovärdig tillvaro och kvinnoförtryck. Burka eller niqab är mer än ovärdiga symboler för en felaktig människosyn. Burka och niqab är rent av människofientligt, tillägger han.

Vad gäller för hijab i Sverige och världen?

2018 trädde en lag i kraft i Danmark som förbjuder niqab och burka på offentliga platser. 

I Österrike förbjöds 2017 användandet av heltäckande slöjor som niqab och burka på offentliga platser. Där inkluderas även universitet, rättssalar och kollektivtrafik. Lagen innefattar även masker eller andra plagg som täcker ansiktet.

i Österrike infördes en lag 2017 som förbjuder användningen av niqab eller burka under tiden man framför ett fordon. Det är även förbjudet för militärer och statstjänstemän att täcka ansiktet, oavsett plagg.

Utöver den nationella lagen har några delstater infört egna förbud. Bland annat är det i många delstater förbjudet för lärare att bära plaggen.

Bulgarien förbjöd under 2016 användandet av niqab och burka på offentliga platser. Flera bulgariska städer hade sedan tidigare infört lokala förbud. Lagen innefattar alla kläder som helt eller delvis täcker ansiktet.

I Nederländerna infördes 2015 en lag som förbjuder användningen av niqab och burka i skolor, kollektivtrafiken och på sjukhus. Den förbjuder inte helt att bära plagget publikt men den förbjuder det i situationer där det är nödvändigt för folk att gå att identifiera. Lagen riktar sig även mot skidmasker och hjälmar.

I Belgien infördes en lag år 2011 som förbjuder heltäckande slöjor som niqab och burka på offentliga platser. Förbudet innefattar allt skylande av ansiktet som gör en person oidentifierbar.

I Frankrike är det förbjudet för alla anställda i den offentliga sektorn att bära religiösa symboler. Även i statliga skolor är det förbjudet med hijab.

Sedan 1975 har det i Italien varit förbjudet att täcka ansiktet på offentliga platser – med undantag för niqab och burka. Men i dag har flera städer och regioner förbjudit specifikt niqab och burka på offentliga platser, däribland Novara, Lombardiet och Veneto.

I Turkiet var det förbjudet för kvinnor att bära hijab 1925–2013. 

Poliser i Sverige får bära hijab. Det är även tillåtet att bära turban eller kippa.

I övriga Europa finns inga nationella förbud men det förekommer regionala. Exempelvis är det förbjudet att bära niqab och burka i Barcelona i Spanien och Ticino i Schweiz på en del offentliga platser – och Stavropol i Ryssland förbjuder hijab.

I Sverige och andra EU-länder har en arbetsgivare rätt att förbjuda anställda att bära religiösa, filosofiska och politiska symboler under arbetstid.

Även republiken Tadzjikistan förbjöd bärande av islamiska slöjor år 2017. Förbudet omfattade hijab, niqab och burka. 

Källa SVT