Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk advokat dömd till 30 års fängelse och 111 piskrapp

Den fängslade iranska advokaten och människorättsaktivisten Amir Salar Davoodi har dömts till 30 års fängelse och 111 piskrapp, skriver hans fru, Shahnaz Kolahchian, i sin Tweet.

Amir Salar Davoodi greps den 20:e november 2018 på sitt kontor av underrättelseagenter. Hans arrestering, såväl som sökandet av både hans kontor och hem, utfördes utan någon förvarning och hans arbetsdokument konfiskerades.

Amir Salar Davoodi  försvarade flera politiska fångar och medlemmar av religiösa eller etniska minoriteter. Han var väldigt aktiv på sociala nätverk – han animerade särskilt en telegramkanal tillägnad advokater som försvarade de mänskliga rättigheterna – där han öppet uttryckte sin opposition mot Teheran-regimen.

Amis Salar Davoodi anklagades för ”förolämpning mot den högsta ledaren”, ”propaganda mot staten” och ”sammansättning och samverkan mot att motverka nationell säkerhet”, eftersom dessa avgifter ofta används mot motståndare, säger han advokat