Nyheter

Svensk Iranexport tvärstannat

Flera svenska storföretag vittnar om hur affärerna i Iran har tvärnitat till följd av USA-sanktionerna, rapporterar TT.

”Det är tomt i storföretagens iranska orderböcker. Verksamheten begränsas till teknisk support av utrustning och fordon som redan har levererats”.

USA-sanktioner har slagit ut Irans banksystem från världsmarknaden. Detta har snabbt försvårat handel med Iran. Även handeln med varor som inte finns med på USA:s sanktionslista, enligt rapport.

– De kan ju inte betala även om det skulle vara för tillåtna varor, säger Victor Carstenius, senioranalytiker på Exportkreditnämnden (EKN).

Instex, det europeiska betalningssystemet för ”byteshandel” med Iran som skapats för att handel ska kunna fortsätta trots USA-sanktionerna, har ännu gått att testa i skarpt läge.

För EKN är det svårt att använda Instex då det i praktiken handlar om ett system för bytesaffärer och inte om regelrätta betalningar. Men frågan är hur användbart det blir överhuvudtaget.

– Det som är problemet är att oljeexporten nu minskar väldigt snabbt från Iran till Europa, så frågan är om det kommer att finnas så mycket att kvitta mot, säger Carstenius.

Volvo, Scania och Eriksson är i stort sätt är borta fån Iranska marknaden konstaterar rapporten.

Scaniabilars presschef säger att ”Iran var tidigare vår enskilt största bussmarknad”.

”Det toppade 2017, med en försäljning på cirka 5 000 sålda bussar och lastbilar. Det motsvarar 5,5 procent av Scanias totala försäljningsvolym globalt det året. Men nu är Scanias orderbok i Iran helt tom, enligt DN.

”På grund av rådande affärsklimat har vi en väldigt begränsad affär i Iran”, skriver Claes Eliasson, presschef på lastbils- och busstillverkaren Volvo, skriver DN som citerar Claes Eliasson, presschef på lastbils- och busstillverkaren Volvo .

DN rapporter också Telekomtillverkaren Ericsson har också känt av USA-sanktionerna.

”Det har påverkat vår möjlighet att göra affärer”, skriver Peter Olofsson, Ericssons presschef, i ett mejl.

Detta gäller troligen alla företag som har verksamhet i Iran, enligt Olofsson, som tillägger att Ericsson följer tillämpliga sanktioner och regelverk.