Opinion

Varför ska jag rösta i EU-valet?

Söndag 26 maj är det Europaparlamentsval. Vad EU:s internationella verksamhet beträffar är det inte klart för många. Vad detta stora apparat sysslar med eller vad Mogerini, EU:s utrikeschef, fyller för funktion.

Jag med iransk härkomst och i exil har följt de internationella frågorna med stora intressen. De betyder mycket för oss för att de frågorna är anledningen att vi flydde ifrån vårt land.

Ibland känns det som att politikerna vilseleder vanliga människor i det mest grundläggande frågor.

FN:s deklaration om mänskliga rättigheter skall gälla hela världens befolkning och bör betraktas som världsomfattande, tror man. Det är ett dokument som skulle fungera som en global vägledning för frihet och jämlikhet, och som skall skydda varje persons rättigheter över hela världen. Enligt det ses människor som fria och lika, oavsett kön, hudfärg, religion och annan trosuppfattning, eller andra egenskaper. 

För fem års sedan träffade jag Carl Bildt och hans fru, då kandidat till EU:s parlament, av måfå på Kungsportsplatsen i Göteborg. Hon ville träffa folk och berätta för de vad hon kunde göra för skillnad om hon bli vald och om vi röstade på henne.

Jag hade träffat Anna Maria Corazza Bildt ett par månader innan i EU:s byggnad i Bryssel. Hon kände igen mig och väldigt artig och vänligt kom fram och hälsade samt hon bad om ursäkt att hade glömt bort mitt namn och ville signera sin bok till mig. Carl Bildt var lika väl bemötande

Det var ett gyllne tillfälle för mig att gå rak på sak och fråga Carl Bildt om Sveriges politik gentemot den iranska regimen. Det var ingen hemlighet att regimen varit och är en av värsta förbrytare som kränker mänskliga rättigheter.

Iranska regimen har parkerat i första platsen av avrättningar per capita i världen år efter år. FN:s generalförsamling och mänskliga rättigheter kommitté har fördömt regimen mer än 70 gånger för brott mot mänskliga rättigheter. Amnesty International rapporterat om avrättningar av mindre åringar och summariska rättegångar.

Med det i åtanke tyckte jag att jag hade det bästa argumenten någonsin. Jag visste att Carl Bildt har varit i Iran som Sveriges utrikesminister 2014. Resan väckte mycket blandade känslor ifrån exiliraniernas sida.  Däremot han själv förklarade att han kommer att ta upp frågor rörande både mänskliga rättigheters och kring iranska regimens kärntekniksprogram.

Det var inte hela sanningen för att Zarif, den iranska regimens utrikesminister förklarade att Iran och 5+1 länderna enbart pratat om kärntekniken och frågor rörande mänskliga rättigheter hade tagit bort från bordet.

Jag ställde frågan till Carl Bildt att vad EU väntar på, situation för mänskliga rättigheter har inte blivit ett dugg bättre än innan, om inte värre. ” Vad Ni väntar på?”

Han log och sade bokstavligen: ”Vi väntar att någon av de två falangen äter upp den andre” vill jag minnas.

”Ni väntar förgäves!” svarade jag.

Det var inte enbart moderaterna som trodde de kan påverkar mest brutala regimen i hela världen.

Stefan Löfven hade samma dröm när han och en stor delegation av kvinnliga ministrar åkte till Iran.

Sveriges och EU:s utrikespolitik gentemot Iran baserade bara på falska förhoppningar. I Sveriges fall finns dock statistik att handel med Iran skulle utöka från 2 miljarder Skr. till 20 miljarder Skr. Att IKEA öppnas i Iran. Att…

Om politikerna visade respekt för mänskliga rättigheter i sina handlingar då var utan tvivel, dödsantalet i Syrien, mycket mindre, Irak kunde resa på sig efter många års misär, och den iranska regimens miliser hade inte övertaget i Irak. inte minst det iranska folket kunde leva i ett demokratiskt land.

Kan någon berätta för mig varför ska jag rösta i EU valet?

Soheila Dashti, Iranska människorättsaktivist