Nyheter

Österrike förbjuder Hijab i grundskolan

Österrikiska parlamentsledamöter har godkänt en lag som syftar till att förbjuda huvudduk i grundskolan, en åtgärd som föreslagits av de två regeringspartierna.

Båda regeringspartierna erkände öppet att åtgärden specifikt är inriktad på muslimska tjejer.

I lagen riktas förbudet i grundskolan mot ”ideologiskt eller religiöst influerade kläder som associeras med täckandet av huvudet”. Men trots att lagtexten inte innehåller något konkret om hijab menar FPÖ:s utbildningspolitiska talesperson, Wendelin Moelzer, att lagen är ”en signal mot politisk islam”.

Den nya lagen kan överklagas konstitutionellt eftersom lagar som påverkar skolan normalt sett fattas med kvalificerad majoritet i Österrike.

”Sverige bör införa liknade lag för att flickorna i muslimska familjer i Sverige har ofta ett dubbelidentitet”, anser Mojtaba Ghotbi ordförande för Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI).

”Många gånger tar flickorna i muslimska familjer bort sina slöjor precis när de lämnar hemmet och är utanför familjens tvångs auktoritet. De lever ett dubbelliv helt enkelt”, tillägger han.

”Alla barn i Sverige bör har samma rättigheter som är tillkämpat i lagen och är förenligt med mänskliga rättigheter och inte förenligt med bakåtsträvande ideologier”, menar han.

Lagen kan överklagas konstitutionellt eftersom lagar som påverkar skolan normalt sett fattas med kvalificerad majoritet i Österrike