Nyheter

Tre europeiska länder anklagar Iran för att utveckla missilteknik

Tre europeiska länder anklagar iranska regimen för att utveckla missilteknik i strid mot en FN-resolution som begränsar landets robotverksamhet.

I ett brev till FN anklagar Storbritannien, Frankrike och Tyskland, iranska regimen för att utveckla missilteknik, vilket anses strida mot FN:s säkerhetsresolution. De så kallade E3-länderna kräver en fullständig FN-rapport, rapporterar AFP på tisdagen.

Kravet kommer en dag efter USA:s tillkännagivande att det överväger ytterligare straffåtgärder mot Iran.

FN:s säkerhetsråds resolution 2231, som antogs strax efter kärnteknikavtalet 2015, uppmanar regimen i Iran att inte utföra någon verksamhet som rör ballistiska robotar som är avsedda att kunna leverera kärnvapen.

De tre länderna ber FN:s generalsekreterare att ”rapportera fullständigt och grundligt om den iranska ballistiska missilaktiviteten” i sin nästa rapport, som väntas i juni.

Iranska regimens revolutionsgarde avslöjade den sjunde februari att det har utvecklat en ballistisk robot, Dezful, som det hävdade har en räckvidd på 1000 kilometer.

President Donald Trump drog USA ur kärnteknikavtalet i maj förra året. Han återinförde sanktionerna mot Iran och uttryckte oro över regimens missilutveckling.