Nyheter

Omvärldens starka reaktion på skärpta sharialagar i Brunei

Brunei inför dödsstraff för homosexualitet och otrohet på onsdag. Beslutet om skärpta sharialagar får stark internationell kritik.

Redan 2014 meddelade sultan Hassanal Bolkiah att nya strafflagar som baseras på sharialag skulle införas i landet, skriver nyhetsbyrån Reuters. 

De nya lagarna, som formellt kommer införas från och med idag, innebär bland annat att HBTQ-personer ska piskas och stenas till döds. De nya lagarna innebär också böter eller fängelse för utomäktenskapliga graviditeter och för personer som inte deltar i fredagsbönen. 
”Otrohet räknas också som ett brott som ska bestraffas med döden.

Det kontroversiella beslutet har väckt en stark opposition bland politiker världen över. USA:s utrikesdepartement säger att man starkt motsätter sig ”kränkningar av mänskliga rättigheter och våld mot HBTQ-personer”.

Människorättsorganisationen Amnesty International kräver att landet omedelbart stoppar återinförandet av lagarna.

Även Sverige kritiserar beslutet och uppmanar Brunei att omedelbart dra tillbaka beslutet.

-Jag är bestört över den nya lagstiftningen i Brunei om dödsstraff genom stening för homosexualitet och för utomäktenskapligt sex, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT Nyheter i ett mejl.

”Det är oacceptabelt och barbarisk beslut som Brunei antar. Det är lika illavarslande och alarmerande som situationen i Iran”, säger Mojtaba Ghotbi ordförande för FFFI.

”Omvärlden bör också kräva att prästerskapet avskaffar sharia lagar i Iran som under fyrtio år orsakat mänskligheten och iranska folket stora skador”, tillägger han.

Efter revolutionen 1979 skrev prästerskapet en ny konstitution och sedan dess är Iran en islamisk republik där Sharia, islamiska lagar, utgör grunden för lagstiftningen i landet.