Nyheter

Danmark vill förbjuda utländska bidrag till moskébyggen

Den danska regeringen och stödpartiet Dansk Folkeparti planerar att stoppa utländska donationer till moskéer och föreningar i landet.

Sedan det nya året har regeringen och danska folkpartiet varit på väg att införa förbud mot danska och utländska penningdonationer till religiösa samhällen och föreningar om donationens syfte är att motarbeta och undergräva demokrati och grundläggande friheter, rapporterar danska Kristeligt Dagblad.
– Vi har varit extremt frustrerade när moskébyggen har finansierats från utlandet. Och jag är säker på att ett förbud mot utländska donationer kommer att stoppa kassaflödet framöver, säger Martin Henriksen, Danska Folkepartis utrikespolitiska talesperson.

Förslaget får dock kritik, då det även går ut på att svartlista vissa länder, något som anses kunna få utrikespolitiska konsekvenser.

Men professor Dietrich Jung, forskare vid Syddansk Universitet, finner det ganska legitimt att den danska regeringen vill försöka minska utländska donationer från länder som Turkiet, Saudiarabien, Qatar och Iran.