Nyheter

USA: nya sanktioner mot Iranstödda flygbolag och militärstyrkor

USA inför nya sanktioner mot två Iranstödda milisgrupper och två flygbolag som hjälper till att skicka vapen till Syrien.

Alla de straffade är kopplade till Irans Mahan Air och iranska regimens revolutionsgardets utlandsstyrka, Quds (IRGC-QF), som båda är redan svartlistade, sade USA:s finansdepartement i ett uttalande.

Fatemiyoun-divisionen och Zaynabiyoun-brigaden straffades med sanktioner för materiellt stöd till IRGC-QF, sade uttalandet.

”Sanktioner mot de Iranstödda miliserna och andra utländska ombud är en del av vår pågående kampanj ämnad att utöva påtryckningar för att stänga ned de olagliga nätverk som regimen använder i syfte att exportera terrorism och oroligheter över hela världen”, sade finansminister Steven Mnuchin i ett uttalande.

Sedan president Donald Trump tillkännagav att Washington kommer att dra tillbaka landets cirka 2000 soldater från Syrien, har administrationen försökt att undanröja oro över att islamiska miliser, stödda av staten, skulle kunna komma tillbaka i regionen, eller över att Iran och Ryssland ska dra nytta av USA:s tillbakadragande.

USA införde sanktioner mot Mahan Air 2011 och sade att flygbolaget gav ekonomiskt och annat stöd till Irans islamiska revolutionsgarde (IRGC).

Iranbaserade Qeshm Fars Air straffades med sanktioner eftersom det ägs eller kontrolleras av Mahan Air och för materiellt stöd till IRGC-QF. Flight Travel LLC baserad i Armenien straffades också på torsdagen för att ha agerat på uppdrag av Mahan Air, som transporterar personal och vapen till Teheranregimens allierade i Syrien, sade finansdepartementet.

Sigal Mandelker, undersekreterare för terrorism och finansiell underrättelse, sade att finansdepartementet är aggressivt inriktade på grupper som stöder Mahan air.

”Iran fortsätter att utnyttja Mahan Air och dess kommersiella luftfartssektor för att transportera personal och vapen som behövs för att utföra denna tragiska kampanj och att underblåsa sekteriska konflikter i hela regionen”, sa hon i uttalandet.

Tysklands regering drog in Mahan Airs tillstånd att verka i landet tidigare i veckan. En regeringskälla berättade för nyhetsbyrån Reuters att oron för landets säkerhet och misstankar om att flygbolaget utnyttjas för militära ändamål ligger bakom beslutet, rapporterade TT i måndags.