Nyheter

USA presenterar ny politik mot iranska regimen

USA:s utrikesminister Mike Pompeo presenterade en spetsig ställning mot iranska regimen och en ny vision för Mellanöstern i ett inledande tal vid American University i Kairo på torsdag.

USA kommer inte längre skydda prästerskapet i Iran och stödjer iranska folket som kräver frihet och demokrati, betonade Mike Pompeo i sitt tal och tillade, ”den skam som USA skapade för sig själv, liksom den era av politik som har orsakat sådant smärtsamt lidande, har upphört.”

Pompeo bad länderna i Mellanöstern att övervinna sina rivaliteter för att fokusera på att rulla tillbaka Teherans inflytande. Han lovade även att ”utvisa” samtliga iranska soldater från Syrien.

”Det är dags för gamla rivaliteter att sluta, för regionens bästa”, sade Pompeo i sitt tal på torsdagen.

USA ”kommer att använda diplomati och arbeta med våra partners för att utvisa varenda iranska stövel” från Syrien och kommer att stärka ansträngningarna ”för att skapa fred och stabilitet i de långlidande syriska folket”, sade han.

Pompeo kritiserade den tidigare amerikanska presidenten Barack Obama för hans ”missgynnade” och ”önskvärda” tänkande som minskade USA:s roll i regionen och som ingöt mod i USA:s främsta fiende, Iran.

Pompeo kritiserade också Obama för att han var naiv och blygsam när han konfronterades med utmaningar som orsakades av de revolter som startade i Mellanöstern, inklusive Egypten, i 2011.

Han skyllde på den tidigare administrationen för uppkomsten av den islamiska staten Irak och Levanten (ISIL, även känd som ISIS) och Irans ökande självförtroende, vilket han sa var ett direkt resultat av de sanktionslättnader som iranska regimen beviljades under kärnteknikavtalet från 2015.