Andra nyheter

Huawei anklagas för brott mot USA:s sanktioner mot Iran

USA anklagar det kinesiska bolaget Huawei för brott mot landets sanktioner mot Iran. Det tillkännagavs av åklagare under domstolsförhandlingar mot Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou i Kanada under fredagen.

Hon arresterades den första december i Vancouver på begäran av amerikanska myndigheter, som kräver att hon ska lämnas ut till USA för åtal.

“Brotten ska ha skett mellan 2009 och 2014. Redan i januari 2013 rapporterade Reuters att bolaget Skycomm, som då försökt att sälja datorer från Hewlett-Packard till Irans största mobiloperatör, hade mycket närmare kopplingar till Huawei än tidigare varit känt. Meng Wanzhou satt i Skycomms styrelse mellan februari 2008 och april 2009”, rapporterar DI.se på fredagen.

Huawei ska enligt uppgifter ha använt Skycomm som bulvan för att göra affärer med Iran. Detta i brott mot både USA:s och EU:s Iransanktioner.

“Enligt vad som framlades i rätten riskerar Meng att åtalas för bedrägerier mot ett flertal finansiella institutioner, där maxstraffet för varje åtalspunkt är 30 års fängelse”, rapporterar DI.se med hänvisning till Reuters.