Mänskliga Rättigheter

Rapporter om 22 hemliga avrättningar i Iran

Rapporter från Iran hävdar att iranska myndigheter har i hemlighet avrättat 22 män från landets arabiska minoritet Ahwazier. Det skriver Amnesty International i ett uttalande idag.

Det kommer också uppgifter om att minst 600 ahwazier har arresterats under de senaste veckorna. De förvägras besök av familjemedlemmar och har inte fått tillgång till advokater, skriver Amnesty vidare.

”Myndigheterna måste genast komma med detaljer om deras öde och var de hundratals frihetsberövade ahwazier befinner sig”, kräver Amnesty i sitt uttalande.

Dessa repressiva åtgärder utgör regimens svar till en attack mot en militärparad i staden Ahwaz i sydvästra Iran, den 22 september.

Minst 24, däribland militärer, dödades och över 50 skadades enligt regimens statliga medier i attacken. Åtta revolutionsgardister och en journalist fanns bland de döda, enligt dessa rapporter.

Regimens statliga medier anklagade den arabiska nationalistgruppen, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz, för ligga bakom attacken. Men representanter för gruppen förnekade inblandning. Den Islamiska staten (IS) tog senare på sig attacken genom sin officiella nyhetsbyrå.