Opinion

Varför Jamal är större än Palme?

Den 60-årige Jamal Khashoggi var född i Medina i Saudi Arabien och tillhörde en stor klan med historiska rötter i Turkiet. Hans farbror Adnan Khashoggi var en stor vapenhandlare under Iran-Irak kriget. Han sålde bland annat avancerade missiler från Israel till Iran, en affär som är mer ökänt som Irankontra skandalen. Adnan gifte sig med en iransk kvinna, Shahpari Zangeneh, som är systerdotter till Irans nuvarande oljeminister.

Man kan bekvämt och säkert säga att Jamal Khashoggi blev mest känd för allmänheten efter sin död.

När man googlar Jamal Kashoggi får man 67 miljoner träffar och det ökar hela tiden. Andra kända personer som Anwar Sadat får strax över 3 miljoner träffar, Gamal Abdul Nasser får ungefär 2 miljoner, Moder Teresa får närmare 1,2 miljoner och Kung Fahd får 350,000. Kriget i Syrien får 5,5 miljoner träffar. Vår mest berömda statsminister Olof Palme får 6,4 miljoner träffar.

1988 års massaker i Iran där 30.000 politiska fångar avrättades i regimens fängelser under 4 månader i sommaren 1988 efter en order från prästerskapets högsta ledare får 2,2 miljoner träffar.

Vad är det som ligger bakom ”den nyfunna kärleken” för Khashoggi eller attacker mot det saudiska Kungariket eller mot Donald Trump och hans allierade.

Jag vill här betona att varje försök att använda våld för att tysta politiska motståndare är ett slag mot mänskliga fri- och rättigheter i sin helhet. Tortyr och mord som dagligen utövas i länder som Iran, Irak och Turkiet för att tysta dissidenter och de som kritiserar makthavarna är fruktansvärda och måste fördömas. Men detta sker inte idag, i alla fall inte i god tid, eftersom dessa makthavare är västvärldens handelspartner. Multinationella och nationella företagens investeringar gör att västerländska regeringar ofta blundar för systematiska människorättskränkningar som sker i Iran eller Turkiet till exempel.

Det vill säga, de länder i Mellanöstern som nu kräver att saudierna ska straffas eller sanktioneras på grund av mordet på Khashoggi är själva tyvärr bland världens värsta människorättsförbrytare.

Många journalister och medier i väst som idag leder den hårda kritiken mot saudierna är tidigare bästa vän med prästerskapet i Iran. De har till exempel utnyttjat sina plattformar för att svartmåla den iranska oppositionen och putsa iranska regimens brutala ansikte. Det finns många förklaringar för detta men möjlighet till att teckna lukrativa handelsavtal i framtiden är en av dem.

Detta och konflikten mellan Turkiet och Saudiarabien, i synnerhet när det gäller Muslimska broderskapet, Qatar och Israel, är viktiga diskussioner för en annan gång.

Men de västerländska diplomater som aktivt gick med på Turkiets analyser i Khashoggis fall är mest från ”vänster falanger” men även från EU-länder. Alltså de som stödde atomavtalet mellan Iran och P5+1. Varför?

Svt:s nyhetsanalys bjuder in endast experter eller journalister som har varit aktiva mot salafismen i Saudi Arabien eller som har en vänlig ton mot regimen i Iran och vill att ”saudierna ska sanktioneras istället för Iran”. En del av dem går så långt att de hävdar att ”mordet på Khashoggi är en attack mot demokratin för att han kämpade för det … ”. Men en sak är säkert och det är att deras krokodiltårar är inte över Khashoggis öde.

För att lyfta fram det verkliga hotet mot demokratin i Europa kan man bara påminna om iranska regimens planerade bombattentat mot den demokratiska oppositionens sammankomst i Paris den 30 juni.

I somras planerade en iransk diplomat i Österrike, Assadollah Assadi, ett bombattentat i hjärtat av Europas demokrati i norra Paris. Tiotusentals iranier samt hundratals delegationer från många länder bl.a. Rudy Giuliani, och iranska oppositionsledaren Maryam Rajavi, och en svensk riksdagsledamot var målet för attacken. Ett samarbete mellan polis och myndigheter i Frankrike, Tyskland och Belgien stoppade den planerade terroristattacken i Paris som kunde sluta i ett blodbad. Men detta har inte fått en spalt i svensk media, som rapporterat mer om dagisbarn som hittat ett mässing mynt i sandlåda!

Om man tittar ut i världen ser man att tusental journalister dödas eller fängslas varje år. Men ingen bryr sig om dem (förutom de som frihetsberövas på låtsats för att senare träda from som ”kändisar” eller ”experter” likt Jason Rezaian, Washington Posts journalist och f.d. fånge i Iran).

Dagens massmedia är makt och pengar. Likt alla andra storföretag måste ekonomin gå runt. De kan vara tysta när affärer går bra, eller högljudda när det går dåligt. Massmedia kan även spela en roll som utpressare när man vill uppnå ett politiskt och ekonomiskt mål eller balansera makten i ett land.

EU med sina misslyckade ansträngningar för att övertyga USA:s president Donald Trump att stoppa sanktionerna mot Iran, som träder i kraft i den fjärde november, hittade ”Khashoggi” för att utpressa nära allierade till president Trump. Detta händer parallellt i ett känsligt läge nämligen inför kongressvalet i USA. De medier och politiker som reagerat överdrivet i USA är också motståndare till president Trump.

Khashoggi kommer aldrig väckas till liv igen tyvärr. Men hans död räddade livet på den amerikanska pastorn som Turkiet släppte direkt efter Khashoggis död antigen av rädsla för amerikanska straffåtgärder eller efter eftergifter. Påtryckningarna mot kungahuset i Saudiarabien kommer troligen att fortsätta fram till fjärde november när EU och demokraterna ser att läget är hopplöst eller när ayatollorna i Iran ger upp. Men västvärlden kommer med största sannolikhet fortsätta prioritera handel över före mänskliga rättigheter. Förhoppningen är att president Trump inte ger efter för de giriga pamparna.

Hossein Pahlawan
20181025