Opinion

En flyktings öde är traedi…

Den saudiska journalisten Jamal Khashoggi har varit försvunnen i drygt två veckor och hans öde har engagerat Omvärlden. Media har rapporterat intensivt om fallet och riktat frän kritik mot makthavarna i Saudiarabien. Medias omfattande rapportering kom som en mycket positiv överraskning. Det är inte varje dag media rapporterar om förföljelsen av enskilda flyktingar och aktivister.

Alla minns Ahmadreza Djalali, forskaren vid Karolinska institutet som anklagades av regimen i Iran för spionage för Sverige och dömdes till döden. Vad hände med honom? Ingen vet. Media har inte rapporterat något om hans fall på väldigt länge.  Flera iranska flyktingar har under åren mördats av regimens dödspatruller utan att media uppmärksammat det. För två månader sedan sköt iranska regimen flera missiler mot oppositionens anläggningar i Kurdistan och dödade många aktivister. Media visade inget intresse den gången heller.

Att fallet med den Saudiska journalisten har fått så mycket uppmärksamhet beror kanske på att det finns så få exilsaudier. Det finns ett ordspråk som lyder ”en människas död är tragedi, en miljon döda är bara statistik.”

Jamal Khashoggis öde som den enda flyktingen från Saudiarabien är en tragedi, medan flyktingar och aktivister från andra länder finns i miljoner och är bara statistik. Kan det vara så etablerade media resonerar? Eller finns det andra förklaringar?

Tisdagen 16e oktober hade Aktuellt ett långt inslag om Jamal Khashoggis öde. Mellanösternkännaren Aron Lund från Utrikespolitiska institutet var med i studion och SVT:s utrikeskorrespondent var med via videolänk. Det hela avrundades med att konstatera att ”Iran är mer demokratiskt än Saudiarabien” och kritisera Donald Trump för att ha infört sanktioner mot Iran istället för Saudiarabien.

Det råder naturligtvis pressfrihet i Sverige och SVT kan rapportera vad man vill och kalla århundradets värsta förbrytare för en relativ demokrati.  Men att den fundamentalistiska regimen i Iran ska vara ”mer demokratiskt” än Saudiarabien eller vilket annat land som helst är inget annat än en patetisk lögn.  Här är några snabba fakta om den, enligt SVT ”mer demokratiska” Iran.

Regimen i Iran avrättar flest i världen i förhållande till befolkningsstorleken.

Regimen i Iran avrättar flest minderåriga i världen.

Regimen i Iran fängslar flest journalister i världen.

Regimen i Iran har avrättat 120 000 politiska fångar.

Regimen i Iran har avrättat tusentals bahaier, kristna och judar.

Regimen i Iran är en av de mest korrupta i världen, enligt Transparency International

Under den islamiska regimen lever dryga 30 procent av befolkningen under fattigdomsgränsen.

I Sverige bor cirka hundra tusen iranier. Alla har flytt undan ekonomiskt, politiskt, religiöst eller etniskt förtryck och kommit till Sverige som flyktingar. Än idag söker tusentals iranier asyl i Sverige varje år.  Antalet asylsökande från Saudiarabien är däremot noll.

Jag har aldrig varit i Saudiarabien och kan inte särskilt mycket om landet. Men jag kan säga med Säkerhet att Iran inte är ”mer demokratiskt” än Saudiarabien eller vilket annat land som helst.

Regimen i Iran är dock bra på import. Regimen importerar tusentals svenska lastbilar. Iranska regimen är en större kund för svenska lastbilar än alla andra länder i regionen tillsammans. Men jag tror inte att SVT och utrikespolitiska institutet använder lastbilar som demokratiindikator, det vore väl inte seriöst. Man kan inte mäta demokratin med antal sålda lastbilar

Hur man mäter demokratin och med vilka indikatorer, får SVT gärna förklara.

Behrooz Pertow
Stockholm
Den: 2018/10/17

*Åsikterna i artikeln är skribentens egna.