Nukleärt

Iran hotar med att lämna kärnteknikavtalet

Prästerskapets högsta andlige ledare, Khamenei, hotar med att Teheranregimen kan komma att lämna kärnteknikavtalet. Det rapporterar TT med hänvisning till kommentarer publicerade på Khameneis hemsida.

”Den iranska regeringen är redo att lämna kärnvapenavtalet från 2015, om det inte längre gynnar landets intresse … Kärnvapenavtalet är inte ett mål, det är ett medel”, sade Khamenei.

Han tillade att förhandlingarna med EU, som försöker rädda avtalet, kan fortsätta men avfärdar samtidigt alla samtal med USA.

”Amerikanerna säger att de kan få vem som helst till förhandlingsbordet. Men som jag sagt tidigare kommer vi inte att förhandlar med dem”, sade Khamenei enligt TT.

President Trump beslutade att dra USA ut ur avtalet den åttonde maj och återinföra de hårda sanktionerna mot Iran.

President Trump kallade avtalet för ”vansinnigt” och betonade att iranska regimen har tillgång till miljarder dollar men använder pengarna för att stödja terrorism och terroristgrupper istället för att investera i Irans dåliga ekonomi. Han tillade att avtalet har misslyckats och att de brister som USA ser i avtalet inte har gått att åtgärda.