Nyheter

Norsk fiskeminister avgår efter skandalresa till Iran

Norges högerpopulistiske fiskeminister Per Sandberg, 58, har tvingats avgå efter sommarsemestern i Iran med skönhetsdrottningen Bahareh Letnes, rapporterar AB.
Det formella avgångsskälet är att han hade med sig sin tjänstetelefon, vilket är ett regelbrott för ministrar.

Men det finns också misstankar om att flickvännen, som blev Miss Iran 2013, är spion för den islamiska regimen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Statsministern och Høyre-ledaren Erna Solberg kritiserade Sandberg för att han varken hade anmält resan till statministerns kontor eller lämnat tjänstetelefonen hemma. Det är den norska säkerhetspolisen PST rekommendation för statsråd vid resor till länder som Norge inte har ett säkerhetspolitiskt samarbete med.

Även partikollegor har riktat stark kritik mot Sandbergs agerande och Norges tidigare chef för den militära underrättelsetjänsten Kjell Grandhagen är övertygad om att telefonen hackats under besöket. För närvarande undersöks mobilen av säkerhetspolisens tekniker.Sandbergs positiva Facebook-inlägg från Iran fick också kritik, eftersom han inte nämnde regimens brott mot mänskliga rättigheter:

”Turismen till Iran ökar kraftigt, Iran är ett spännande ställe att resa runt i och mycket rikt på kultur, vacker natur och tusenåriga traditioner,” skrev han bland annat.

Firade persiskt nyår

Sandbergs positiva Facebook-inlägg från Iran fick också kritik, eftersom han inte nämnde regimens brott mot mänskliga rättigheter:

”Turismen till Iran ökar kraftigt, Iran är ett spännande ställe att resa runt i och mycket rikt på kultur, vacker natur och tusenåriga traditioner,” skrev han bland annat.

Men kanske hade han ändå kunnat sitta kvar om det inte vore för relationen till den hälften så gamla, iransk-födda Bahareh Letnes. Tillsammans med henne firade han i mars 2018 det iranska nyåret, nouruz, på den islamiska republiken Irans ambassad i Oslo.

Bahareh blev inbjuden till firandet trots att hon som 13-åring kom till Norge som ensamkommande flykting, på flykt från sin familj och ett väntande tvångsäktenskap i Iran. 2008 fick hon asyl i Norge, och adopterades av ett norskt par.

Vann skönhetstävling

Några år senare blev hon plötsligt Miss Iran 2013, och hon har därefter vunnit ytterligare två iranska skönhetstävlingar. I Norge har hon organiserat iranska konserter och filmfestivaler, men förnekar att hon är knuten till den islamiska regimen:

– Jag framställs som en spion för Iran. Men då hade jag varit en riktigt dålig spion. Efter all publicitet hade jag lämnat landet för länge sedan, säger Letnes till Adresseavisen.

Sandbergs försvar mot all kritik har hela tiden varit att han var på privat semester med sin flickvän i Iran, och att han besökte nyårsfirandet på ambassaden som privatperson. Samtidigt har han erkänt att det var fel att ta med tjänstetelefonen och att inte meddela statsministern sitt resmål.

Relationen mellan Letnes och ministern – som själv för närvarande ligger i skilsmässa från regeringskollegan Line Mariam Sandberg (FrP) – blev känd först efter resan till Iran.

Källa: AB 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vmj15p/norsk-fiskeminister-fick-avga-efter-resa-till-iran