Folkliga protester

Åskådare omvandlar fotbollsmatcher i Iran till regimkritiska protester

Fredagens fotbollsmatch mellan Esteghlal från Teheran och Tractor Sazi från Tabriz i den iranska högsta ligan omvandlades till en stor regimkritisk protest.

Videoklipp som cirkulerar på sociala medier visar tusentals åskådare på Azadi-stadion i Teheran skandera ”ned med diktator” under matchen. Regimen hade placerat ut medlemmar ur Basijmilisen, revolutionsgardister, kravallpoliser och civilklädda agenter i och utanför arenan i ett försök att förebygga protester mot prästerskapet.

Men detta hindrade inte supportrar från båda lagen att protestera mot prästerskapet. Åskådarna ventilerade även sin avsky mot de repressiva säkerhetsstyrkorna och skanderade ”säkerhetsstyrkor, skäms på er, barbarer, barbarer”.

Regimen försökte också vända supportrarna mot varandra genom att väcka nationalistiska känslor med slagord mot den iranska minoritetsgruppen Azari (turkar) som är majoritet i Tarbiz. Men Tractor Sazis supportar visade enighet med de andra åskådarna och svarade med att sjunga ”hela Iran är mitt hemland, länge leve Azerbaijan”.

Liknande protester med slagordet ”ned med diktator” förekom även under en match på Naghsh-e-Jahan-stadion i Esfehan, enligt rapporter.

De regimkritiska protesterna fortsatte även efter match utanför arenan och spreds till Azadi-torget i Teheran. Revolutionsgardister, kravallpolisen och civilklädda agenter attackerade demonstrationen med motorcyklar och misshandlade demonstranter i ett försök att skingra protesterna, enligt rapporter till FFFI.

Uppgifter från Iran under lördagen säger att regimens statliga television censurerade bort de regimkritiska slagorden genom att sända matchen utan ljud.