Engagemang

Manifestationer till stöd för folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), samlades på Mynttorget under lördagen för andra veckan i juni för att visa sitt stöd för de folkliga protester som pågår i flera iranska städer. En liknande manifestation hölls även i Göteborg.

De folkliga protesterna fortsatte i Iran under förra veckan med arbetarstrejker i flera iranska städer.
Regimen har trappat upp sin förföljelse under de senaste månaderna i ett desperat försök att kväsa de tilltagande regimkritiska protesterna.

Människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh arresterades återigen av iranska regimens säkerhetsorgan tidigare i veckan, enligt rapporter från Iran. Uppgifter på sociala medier säger att hon greps för att ha försvarat kvinnor som protesterade mot regimens obligatoriska klädkod genom att ta av sig slöjan på offentliga platser.

Svensk- och exiliranierna krävde att regeringen ska offentligt fördöma regimens kväsning av folkliga protester. De krävde också svenska insatser i både EU och FN för frigivning av alla politiska fångar och de demonstranter som frihetsberövats i samband med senaste tidens protester.

Lördagens manifestationer kritiserade även regeringens och UD:s maniska fokus på kärnteknikavtalet och handel med Teheranregimen. Deltagarna uppmanade regeringen att ändra sin skamliga eftergiftspolitik och istället stödja iranska folkets krav på en demokratisk förändring i landet.

Svensk- och exiliranierna i Stockholm och Göteborg uppmanade regeringen att vidta omedelbara åtgärder i FN i samarbete med EU för att införa sanktioner mot Teheranregimens ledare samt ställa dem till svars för deras systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna, i synnerhet beträffande 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar.