Nyheter

Burkaförbud i Danmark

Från den 1 augusti riskerar den som bär till exempel burka att bötfällas med 1 000 danska kronor, efter att det danska folketinget sade ja till ett förbud att bära plagg som täcker ansiktet.

Efter att Socialdemokraterna förklarade sitt stöd till förslaget, Dansk Folkeparti, Venstre och det konservativa partiet röstade för förbudet, rapporterar Ritzau.

Enhedslisten, Alternativet, De Radikale och SF röstade emot.

Från och med 1 augusti blir det därför olagligt att bära plagg som täcker ansiktet på offentliga platser. En överträdelse ger böter på 1 000 danska kronor, flera överträdelser kan innebära så mycket som 10 000 kronor i böter.

Plagg som burka och niqab förbjuds därmed, men även huvor och masker som täcker ansiktet. Det är enbart vid undantagstillfällen som det tillåts, till exempel om man behöver täcka ansiktet vid kyla eller om man bär mask på väg till en maskerad.