Samordnat militär attack mot Syrien

USA, Storbritannien och Frankrike attackerade Under lördag morgon flera mål i Syrien. 

SA:s president Donald Trump förklarade i ett tv-tal kl 03, att anfallet mot Syrien syftade till att avskräcka från användning av kemiska vapen.

Mer än 100 missiler avfyrades mot Syrien. Tre forskningsanläggningar har attackerats, två i Damaskus och en i Homs.Minst tre personer uppges ha skadats, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Damascus skies erupt with service to air missile fire as the U.S. launches an attack on Syria targeting different parts of the Syrian capital Damascus, Syria, early Saturday, April 14, 2018. Syria’s capital has been rocked by loud explosions that lit up the sky with heavy smoke as U.S. President Donald Trump announced airstrikes in retaliation for the country’s alleged use of chemical weapons. (AP Photo/Hassan Ammar)

– Vi är övertygade om att vi starkt har vingklippt Assads möjligheter att framställa sådana vapen, säger Dana White och syftar på de kemiska stridsmedlen.

Pentagon säger vidare att målet med attacken var att skicka ett klart och tydligt meddelande till den syriska regimen om att sluta använda kemvapen, man beskriver också attacken som lyckad. Det syriska vapenprogrammet för kemvapen har nu tappat flera års framsteg menar man, rapporterar Reuters.
Rysslands ambassadör i USA, Anatolij Antonov, varnade för konsekvenserna och skrev att det är oacceptabelt att förolämpa Rysslands president.

Enligt USA:s försvarsminister Jim Mattis finns det inga planer på flerattacker. Han beskriver aktionen som en engångshändelse och sade att eventuella anfall i framtiden beror på om regimen fortsätter att använda kemvapen.
-Vi har skickat ett tydligt budskap till al-Assad, säger Mattis.