Ekonomi

33 procent av Irans befolkning lever i absolut fattigdom

33 procent av Irans befolkning lever i absolut fattigdom. Det säger en av regimens ekonomer, Hossein Raghfarikh, i en intervju med statliga nyhetsbyrån ISNA och hänvisar till regimens egna statistik.

”Den absoluta fattigdomsgränsen för ett hushåll med fyra familjemedlemmar i städerna ligger på cirka 800 dollar (ca 6800 kr) enligt officiella standarder. Utifrån dessa siffror lever 33% av landets befolkning i absolut fattigdom och sex procent svälter”, sade han till ISNA på lördagen.

De pågående landsomfattande protesterna i Iran startade i slutet av förra året på grund av fattigdom och dåliga levnadsförhållanden. Dessa demonstrationer omvandlades snabbt till regimkritiska protester med slagord mot prästerskapet och regimens högsta andlige ledare och president.

Regimen svarade med brutal kväsning och godtyckliga massarresteringar. Men myndigheternas repressiva åtgärder har inte stoppat de folkliga protesterna från att sprida sig över hela landet.

Regimens polischef i Teheran, Hossein Rahimi, tillkännagav samtidigt att huvudstaden behöver 40 nya polisstationer.

”Vi har haft ett möte med de lokala myndigheterna för att öka antalet polisstationer”, tillade han med hänvisning till ett beslut från regimens säkerhetsråd att bygga 40 nya polisstationer i Teheran.