Nyheter

Danska regeringen vill förbjuda burka på allmän plats

Danska regeringen att det ska bli förbjudet att bära burka och andra klädesplagg som gömmer ansiktet på offentliga platser i Danmark. 

Efter att Socialdemokraterna förklarade sitt stöd till förslaget finns en politisk majoritet för det så kallade burkaförbudet, rapporterar Ritzau.

Det skulle bli förbjudet att  bära plagg eller annat som täcker ansiktet på danska gator och torg Enligt förslaget. Det skulle kunna handla om masker och huvudbonader eller lösskägg – men mest omtalat har förslaget blivit för att det även skulle inkludera ett förbud mot religiösa plagg som burka och niqab. 

Det skulle sedan vara upp till polisen att bedöma i vilka fall ansiktet döljs för mycket, något som skulle kunna rendera böter.

Justitieminister Søren Pape Poulsen, från Konservative folkeparti, är mer rakt positiv till att man nu nått en överenskommelse i frågan.

  • I Danmark bemöter vi varandra med öppenhet, ansikte mot ansikte. Och förslaget om ett täckningsförbud ska öka respekten för vår gemenskap och bekämpa parallellsamhällen, säger Søren Pape Poulsen,till Ritzau.