Ekonomi

Iran kringgick sanktioner för miljarder dollar genom bank i Bahrain

Domstolshandlingar från ett fall vid Permanenta skiljedomstolen i Haag avslöjar ett avancerat korruptionsupplägg som hjälpt iranska regimen att i hemlighet kringgå internationella och amerikanska sanktioner i över ett årtionde.

Fallet berör den nu avvecklade iransk-bahrainska banken Future bank som grundades i 2004 när Bahrain sökte bättre relationer med Teheranregimen. Banken lanserades som ett joint venture mellan Bahrains Ahli United Bank, Irans centralbank Bank Melli och iranska banken Bank Saderat.

Banken anklagas enligt handlingarna för att ha dolt transaktioner från Iran till ett värde av minst sju miljarder dollar (ca 60 miljarder dollar) mellan 2004 och 2015, rapporterar Washington Post på tisdagen. Det verkliga värdet kan dock vara mycket högre, säger bahrainska tjänstemän till Washington Post.

USA och EU svartlistade Future bank och förbjöd den från att använda det internationella betalningssystemet Swift efter tidigare anklagelser om att banken hade hjälpt iranska regimen kringgå sanktioner.

Handlingarna kommer från en revision som gjordes efter att bahrainska tillsynsmyndigheter stängt banken i 2015. De visar att Furture bank ändrade rutinmässigt finansiella dokument för att dölja olaglig handel mellan Iran och dussintals utländska partner.

Revisorer upptäckte även hundratals bankkonton kopplade till personer som dömts för brott däribland penningtvätt och finansiering av terrorism. De kunde också avslöja falska lån till företag som fungerar som bulvanföretag för iranska regimens revolutionsgarde, enligt konfidentiella domstolshandlingar som Washington Post har tagit del av.

För vissa transaktioner har uppgifter dolts vid flera instanser vid olika banker för att dölja deras ursprung, sade en bahrainsk tjänsteman.

Avslöjandet kom efter att de två iranska aktieägarna av Future bank lämnade in ett klagomål till Permanenta skiljedomstolen i Haag där de anklagade Bahrain för att ha stängt banken på ett otillbörligt sätt. De krävde även att få tillbaka sina frysta tillgångar.

Bahrain svarade med att skicka in flera hundra sidor med bevismaterial från revisionen. Bevisen avslöjar en finansinstitution som bedrevs med syfte att dölja transaktioner, enligt domstolshandlingarna. Detta gav iranska företag hemlig tillgång till utländska marknader och internationella monetära system.

Bahrainska tjänstemän säger till Washington Post att banken går att likna vid en trojansk häst som arbetar inne i det lilla landet i Persiska viken. Den gav iranska regimen möjlighet att köpa och sälja varor till ett värde av flera miljarder dollar i strid mot internationella sanktioner som syftar till att straffa Teheran över landets kärnteknikprogram och stöd till terroristgrupper.