Nyheter

EU förslår nya Iransanktioner för att rädda kärnteknikavtalet

Storbritannien, Frankrike och Tyskland föreslår att EU inför nya sanktioner mot Teheranregimen. Det rapporterar Reuters på fredagen med hänvisning till en konfidentiell rapport som skickats till samtliga huvudstäder i EU under dagen.

De nya straffåtgärderna kommer att rikta sig mot regimens ballistiska robotprogram och stöd för diktatorn Assad i Syrien.

“Den gemensamma rapporten, som setts av Reuters, skickades till EU:s huvudstäder på fredagen, sade två personer med insyn i frågan. Detta för att samla stöd för sådana straffåtgärder, eftersom de skulle behöva stöd från EU:s samtliga 28 medlemsstater”, rapporterar Reuters.

De nya sanktionerna är en del av EU:s försök att rädda kärnteknikavtalet. Syftet är att visa president Trump att det finns andra alternativ för att motverka iranska regimens destabiliserande inblandning i regionen.

Samtidigt samlades representanter från samtliga parter i kärnteknikavtalet i Wien på fredagen för den gemensamma kommitténs kvartalsmöte. Kommittén upprättades under avtalet för att överse implementeringen av 2015 års överenskommelse mellan världens sex stormakter och iranska regimen. Kommittén träffas vanligtvis varje kvartal inom ramen av sitt arbete.

Fredagens möte var det sista innan tidsfristen 12 maj då USA:s president måste bestämma om landet fortsätter att häva de kärnteknikrelaterade sanktionerna mot Teheran. President Trump har tidigare sagt att han inte kommer att förlänga sanktionslättnaderna om parterna inte fixar de fruktansvärda bristerna i avtalet.

Amerikanska representanthusets utrikesutskott antog i veckan ett nytt lagförslag som inför nya sanktioner mot Iran. Lagförslaget inför sanktioner mot regimen och dess ledare för brott mot iranska folkets mänskliga fri- och rättigheter. Lagförslaget kommer nu att ta upp i representanthuset för en omröstning. Ett liknande lagförslag diskuteras just nu i senaten.

Iranska regimens engelskspråkiga nyhetskanal, Press TV, rapporterade från mötet i Wien på fredagen.

”En omförhandling av avtalet eller liknande idéer som att förhandla fram sidoavtal finns inte ens i Irans inställning till detta dokument”, rapporterade Press TV genom att citera regimens representant vid mötet, viceutrikesministern Abbas Araqchi.

”En europeisk diplomat sade att EU:s representanter var desperata för att rädda kärnteknikavtalet från en eventuell kollaps, vilket är ett alternativ på grund av den politik som förs av USA:s president Donald Trump”, skrev Press TV utan att nämna diplomaten och anklagade USA för att bryta mot avtalet.