Iranier i Sverige

Iranier med uppehållstillstånd i Sverige frihetsberövad i Iran

Kamran Ghaderi från Fagersta har fängslats i Iran, det rapporterar Fagerstaposten den 13 mars och hänvisar till uppgifter från hans fru. Han har fru och två barn i Sverige.

UD bekräftar att en person bosatt i Sverige med iranskt medborgarskap och permanent uppehållstillstånd i Sverige har frihetsberövats i Iran utan att säga om det handlar om Ghaderis fall.

”Vår ambassad i Teheran undersöker saken”, säger Patric Nilsson, presschef på UD till Fagerstaposten. Han påpekar dock att situationen är väldigt svårt eftersom iranska regimen inte erkänner dubbla medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige.

Fagerstaposten och Sveriges Radios program ”Verkligheten i P3” har tidigare uppmärksammat ”kärleksvandraren” Kamran Ghaderi från Fagersta, som gått tusentals kilometer från Sverige till Iran för fred och mänskliga rättigheter. Vandringen har gått i motsatt riktning än den han en gång kom – för att få frihet, utan ett giltigt pass, enligt Fagerstaposten.

Kamran dömdes till fängelse i måndags, enligt uppgifter, utan försvarsadvokat och utan att några bevis ska ha presenterats. Han ska enligt programmet ”anklagas för vandalism, för att ha förolämpat Irans ledarskap samt för att ha bildat en grupp”, skriver P3-programmet på Facebook.

Under tisdagen ska han ha inlett en hungerstrejk, rapporterar Fagerstaposten.

Detta är det andra kända fallet med kopplingar till Sverige sedan KI-forskaren Ahmadreza Djalali dömdes till döden i Iran tidigare i år.

Iranska regimens så kallade rättsväsende dömde ytterligare en iransk-brittisk medborgare till sex års fängelse för spionage under den gångna helgen, enligt uppgifter från Iran.

Nyhetsbyrån Mizan som tillhör regimens rättsväsende rapporterade den 11 mars att ”Teherans åklagare Abbas Jafari-Dolatabadi har tillkännagett ett sexårigt fängelsestraff för en agent från Englands underrättelsetjänst”. Detta utan att identifiera offret.