Vart är mänskligheten på väg? Att klappa vargen?

Alireza Avaie, Irans justitieminister, är en av de 100 medlemmarna som har blivit inbjudna från hela världen för att delta i FN: s råd för mänskliga rättigheters årliga möte i Genève.

Att tillåta att Avaie medverka i Mänskliga rådet är skamligt och kränkande för FN:s arbete för mänskliga rättigheter.

Alireza Avaie var domstolschef i Teheran från 2005 till 2014 och Europeiska unionen och FN har satt honom på sanktionslista för deltagande i godtyckliga arresteringar, kränkningar av de mänskliga rättigheterna, förnekande av rättigheter och ökade avrättningar.

Han spelade också en nyckelroll i massakern av politiska fångar sommaren 1988. Politiska fångar på 80-talet vittnade i fängelser i Dezful och Ahvaz att Alireza Avaie var medlem i döds kommittén 1988.

Att mänskliga rättigheter trotsas av prästerskapet i Iran under namnet islamska republik är känd i hela världen.

Vart är EU och Sverige på väg?

Det som iranska folket ropade ut i demonstrationerna förra månaden, nämligen ”reformister, hårdföra, nu är spelet över” gäller även för EU och vårt Sverige.

Regeringen håller fortfarande på att försöka behålla sina goda handelsrelationer med det blodtörstigaste regimen i världen nämligen Iran.

Handelsaffärer med en korrupt religiös diktatur är naivt och skamligt. Naivt för att om ett par månader kommer USA:s politik tvingar EU- länderna bland annat Sverige till att ta ställning om Irans handelsrelation.

Europa väljer att ha relation med USA än Iran.EU har 40 gånger mer handel med USA än Iran.

Samtidigt som folket i Iran dör för att nå sina mänskliga rättigheter bjuds in handelsdelegationer till Handelskammare i Stockholm. Vart är EU och Sverige på väg? kan man undra!

Sverigedemokraterna (SD) som är kända för sina åsikter tog ställning mot regimen i Iran för sina brutala handlingar mot det iranska folkets fredliga demonstrationer, vilket Margot Wallström(S) vår utrikesminister nöjde sig med att säga ordet ”oacceptabelt”.

I kampen mot terrorism och fundamentalism och för fred, frihet och mänskliga värderingar förväntas Sverige att ta stark ställning för.

Dessa eftergifter till diktaturer skapar katastrofala terrordåd och diktaturer blir starkare inte bara i mellanöstern utan i Europa och hela världen.

För att försöka rädda världen och mänskligheten är vi sent ute och därför behövs det hårda och starka ställningstagande gentemot fundamentalismen och dess brutalitet som har sitt hjärta i Iran hos mullorna.

Afasneh Oskouei
2018-02-27