Mänskliga Rättigheter

Två politiska fångar i Iran i kritiskt tillstånd

Två politiska fångar i Iran befinner sig i kritiskt tillstånd efter en längre tids hungerstrejk. Detta enligt uppgifter till FFFI på torsdagen.
Golrokh Ebrahimi Iraee och Sohail Arabi har hungerstrejkat i flera veckor i protest mot regimens grymma behandling, tortyr och omänskliga förhållanden i fängelset. FFFI och Amnesty International har uppmärksammat deras fall tidigare.

Golrokh Iraee och en annan politisk fånge Atena Daemi misshandlades brutalt av fängelsevakter när de flyttades från Teherans ökända Evin-fängelse till Qarchak-fängelset i staden Varmin i januari. Detta sedan de uttryckt stöd för de pågående regimkritiska protesterna i landet.

Politiska fångar blandas med vanliga kriminella i Qarchak-fängelset. Många fångar har också drabbats av hepatit och andra sjukdomar på grund av de dåliga sanitära förhållandena i fängelset.

Politiska fången Sohail Arabi blev förflyttad till Teherans stora fängelse för att avtjäna sitt straff i exil, alltså på en annan ort än sin hemstad. Han har hungerstrejkat i en månad. Fängelsechefen, Haji Moradi, har sagt att han inte kommer skicka Sohail Arabi till sjukhus även om han dör.

FFFI uppmanar regeringen och svenska människorättsorganisationer att agera för att rädda livet på dessa politiska fångar och vidta åtgärder för deras omedelbara frigivning.