Opinion

Oanständigt att rulla ut röda mattan för förbrytare

Strax före nyår bröt folkupproret ut i Iran. Unga iranier protesterade över hela landet mot ekonomiska, sociala och politiska missförhållanden. Den islamiska regimen använde brutalt våld mot demonstranterna. Cirka 80 personer har skjutits ihjäl av regimens säkerhetstrupper. Nära 8000 demonstranter har gripits och flera av dem har dött under tortyr. I stället för att fördöma våldet mot människorna och kränkningen av deras fri- och rättigheter, väljer Sveriges regering och näringslivsföreträdare att bjuda hit iranska regimens representanter och ge dem en klapp på axeln.

Höga representanter för regimen, med blod på sina händer, har bjudits till Sverige för att locka svenska företag och investerare till Iran. Den 21:a februari står Handelskammaren värd för seminariet ”do business in Iran” och rullar ut röda mattan för islamiska regimens företrädare.

Affärsförbindelser och handel med diktaturer ”motiveras” alltid med att frihandel sprider ny teknik, nya idéer och öppnar slutna samhällen. Man argumenterar att handel skapar välstånd som i sin tur leder till demokrati.

Iran har blivit en ”viktig marknad” för Sveriges export. Allt ifrån textil och livsmedel till bussar och lastbilar exporteras till Iran. Men den ökande exporten har varken skapat välstånd eller förbättrat situationen för mänskliga rättigheter. Tvärtom har situationen, enligt både FN och Amnesty, blivit allt sämre.

Varje år avrättas cirka 2000 personer i Iran. Människor döms i summariska rättegångar som tar bara några minuter. Religiösa minoriteter förföljs och trakasseras. Kvinnor diskrimineras och är helt rättslösa.

60 % av alla unga akademiker går arbetslösa. Situationen för de som inte har en högskoleutbildning är ännu värre. Statsägda sparfonder har förskingrat spararnas pengar och fem miljoner hushåll har förlorat alla sina tillgångar. Korrupta makthavare fortsätter att roffa åt sig landets rikedomar medan vanligt folk blir fattigare för varje år.

Det enda påtagliga resulterat av affärer med Iran är att korrupta makthavare har blivit ännu rikare. Nu har de råd att driva lobbyorganisationer, anlita PR-konsulter och betala för en vidrig ”charmoffensiv” i Sverige.

Affärer med Iran har varit lönsamma för svenska företag, eller åtminstone för några av dem. Företagen vill självfallet sälja sina produkter. De säljer sina produkter till både diktaturer och demokratier. Det är inte deras uppgift att reformera diktaturer till demokratier. Det är inte företagens uppgift att främja mänskliga fri- och rättigheter. De kan antagligen inte hållas ansvariga för vad mottagarlandet använder produkterna till. Att svensktillverkade lastbilar köps av Revolutionsgardet och används för att avfyra missiler, eller byggmaskiner och lyftkranar användas som galgar för att hänga folk offentligt är antagligen inte företagens huvudbry. Men företagen vill ändå inte bli förknippade med en blodtörstig diktator.

Så exporten är så lönsam att man inte vill avstå ifrån, men diktatorn är så ökänd att man inte vill förknippas med. Vad gör man? Med PR-trixande och lobbyverksamhet försöker man ”ändra bilden” av islamiska regimen. Man låtsas som  att en del makthavare har blivit ”reformvänliga”. Man låtsas som att några ”steg i rätt riktning” har tagits. Man låtsas som att ”situationen har trots allt blivit bättre”. Man låtsas om att regimens kända lobbyister är ”Iranexpert” och ”Irankännare”.

Att kräva ett exportstopp till Iran är kanske för mycket begärt då Sveriges välstånd är beroende av exporten. Vi kan däremot kräva anständighet av våra politiska ledare och näringslivets företrädare.

Unga människor protesterar runtom i hela Iran och skanderar ”ned med diktatorn”. De skjuts ihjäl, de grips och de utsätts för tortyr. Att mitt i det hela bjuda hit representanter för samma diktator som folk dör för att bli av med och rulla ut röda mattan för dem är så oerhört oanständigt.

Företagens lönsamhet är en sak, politiska eftergifter och inställsamhet är en annan. Att vår utrikesminister vägrar att fördöma regimens våld mot demonstranter är politiskt eftergift. Att vår handelsminister reser till Teheran för att, iförd slöja, bokstavligt buga för kvinnofientliga mullor är inställsamhet.

Vi kräver att ni, för anständighetens skull, är tydliga med vilka ni gör affärer med och varför.

Gör ni affärer med regimen i Iran, kan ni åtminstone kalla den för vad den är: En korrupt religiös diktatur.

Visa lite respekt för alla unga människor som kämpar för sin frihet och rulla inte ut röda mattan för deras förtryckare.

Visa lite medkänsla för alla demonstranter som sköts ihjäl och mingla inte med deras mördare.


Behrooz Pertow
2018 02 20