Motståndsrörelsen

Iranska regimen spionerar på miljoner mobilanvändare i världen

Iranska regimen utnyttjar statligt tillverkade mobilapplikationer för att spionera på miljontals iranier och andra användare i världen däribland i USA och Storbritannien. Det avslöjar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i en ny rapport om regimens cyberkrigföring under en presskonferens på torsdagen.

Flera av dessa applikationer är populära bland iranska användare och finns tillgängliga för nedladdning på Apples och Googles appbutiker.

Rapporten avslöjar att revolutionsgardet har tillverkat egna mobilapplikationer med spionprogramvara som regimen använder för att övervaka iranska användare. Övervakningen syftar till att spionera på vanliga användare och aktivister i Iran för att kunna förebygga och stoppa regimkritiska protester i landet.

Rapporten är sammanställd av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedins nätverk i Iran och källor inom regimen.

Regimen bedriver massövervakning genom att använda skadliga koder inbäddade i mobilapplikationer tillverkade av revolutionsgardet i syfte att aktivt störa kommunikationen mellan demonstranter och dissidenter, enligt rapporten.

Sociala medier spelar en viktig roll under de regimkritiska protesterna i Iran. Folket använder applikationer som Twitter och Telegram för att kringgå regimens censur, sprida nyheter samt organisera demonstrationer och koordinera sina protester.

NCRI:s nya rapport nämner specifikt mobilappen Mobogram, en mobilapplikation för snabbmeddelanden som används av miljoner människor både i Iran och utomlands.

Mobogram är en en icke-officiell version av mobilappen Telegram som iranska regimen utvecklat. Appen rankas på 156:e plats i Apples lista över mest populära applikationer för sociala nätverk i USA.

”Revolutionsgardet använder västerländsk internetteknologi som vapen mot sin egen befolkning eftersom de deltar i uppror som strävar efter att befria landet”, säger Alireza Jafarzadeh, biträdande chef för NCRI:s kontor i Washington i ett uttalande till brittiska Mail Online.

”Just nu jobbar iranska regimen intensivt med att testa framgången för dessa appar på folket i Iran. Om regimen inte konfronteras kommer folket i andra länder att bli dess nästa offer”, tillade han.

NCRI uppmanar amerikanska regeringen att utöva påtryckningar på Google och Apple för att företagen ska ta bort de appar som är kopplade till revolutionsgardet från sina appbutiker.

NCRI:s rapport avslöjar också att revolutionsgardet utnyttjar bulvanföretag för att rekrytera personal för sin cyberkrigföring direkt från landets universitet.

Anställda tror oftast att de arbetar med forskning men deras arbete sker under insyn av några professorer handplockade av revolutionsgardet och tjänar regimens cyberkrigföring.

”Dessa [bulvan]företag identifierar de talanger som behövs för regimens cyberkrigföring”, säger rapporten och tillägger ”många av dessa rekryter lämnar sina uppdrag när de upptäcker att företagen är kopplade till revolutionsgardet.”

Google meddelar att företaget har startat en utredning till följd av rapporten.

NCRI:s rapport om iranska regimens cyberkrigföring finns att köpa på Amazon, här.