ANALYS: Brott mot Mänskliga rättigheter för att sprida skräck i Iran

Iranska regimens behandling av landets medborgare har fått omfattande kritik internationellt. Regimen trotsar dock kritiken och fortsätter att kränka mänskliga rättigheter.

Cirka 8000 människor har arresterats sedan folkupproret startade. De tvinar bort i fängelsehålor och vad som händer med dem är ovisst. Den religiösa regimens propagandaapparat har gjort flera motstridiga och motsägelsefulla uttalande för att hindra fler protester framöver.

Den iranska regimen lovade sina egna parlamentsledamöter ett besök på häkten och fängelser. Efter flera veckor fick några ledamöter besöka det ökända Evin-fängelset. Besöket var dock övervakat. En av ledamöterna, Alireza Rahimi klagade senare över föreställningen och sa: ” det var förbryllande att så många följde med… cirka 50 personer följde ledamöterna under besöket. Alla samtal med fångar ägde rum i deras närvaro”

Efter besöket bekräftade Asghar Jahangir, landets fängelsechef, att minst 5000 demonstranter har arresterats.  Han kunde dock inte redogöra för andra som gripits av en rad andra säkerhetsorgan som Revolutionsgardet (IRGC), revolutionsgardets underrättelseenhet och departementet för underrättelse och säkerhet (MOIS).

IRGC och dess förgreningar har makt som överstiger Jahangirs nivå. De driver sina egna hemliga fängelser, s.k. ”safe house”.

Inflytelserikt organ

Ahmad Khatami, Tehrans Fredagsbönpredikant och ledamot i expertförsamlingen sa följande om demonstranterna: ”jag sa det en gång i samband med upproret 2009 och jag upprepar det nu igen, den som kommer ut på gatorna i protest mot den rättmätiga islamiska ledaren, startar bränder och dödar människor, han gör uppror mot islam. Straffet för honom, enligt vår rätt, är döden. Vi måste hejda upprorsmännen, de kan vara studenter, präster eller vad som helst…. Du måste vara förbannad på upprorets ledare och ta itu med dem allihop”

Avrättningen av minderåriga fortsätter

Den högste ledaren Ali Khamenei och hans hantlangare har bemött protesterna med järnhand från början och de kommer att fortsätta på samma sätt. Förtrycksapparaten i Iran är i full gång igen.

Att minderåriga får tillbringa många år i fängelse i väntan på att deras dödsstraff ska verkställas är ett brutalt bevis på hur iranska regimen bryter mot mänskliga rättigheter. För en vecka sedan avrättades Ali Kazemi, 22 år gammal. Han hängdes i hamnstaden Bushehr i södra Iran. Han var bara 15 år gammal när han dömdes till döden, uppgav Amnesty och fördömde avrättningen.

”Genom att verkställa det olagliga straffet, Iran deklarerar sin önskan att behålla sin föraktliga ställning som en världsledande bland dem som avrättar sådana som var barn vid tiden för brottet” säger Amnestys Magdalena Mughrabi.

I januari avrättades Mahboubeh Mofidi i staden Noshahr i norra Iran. Mahboubeh var bara 17 år när hon greps. Tre veckor tidigare avrättades Amir Hossein Jafarpour i Gohardasht-fängelset i Tehran. Han var bara 16 år gammal vid tidpunkten för det påstådda brottet.

Det finns minst 80 andra ungdomar med dödsdomar i Iran.

Det har rapporterats att säkerhetsstyrkor drogar de gripna som de har i sitt förvar. Syftet är att få ut information från de gripna eller driva de att begå självmord. ”En av de gripna som dog i arresten, hade berättat för sin familj i ett telefonsamtal att han och andra fångar tvingades av de ansvariga att ta piller som gjorde de sjuka” avslöjade Mahmood Sadeghi, parlamentsledamot i Iran som hänvisade till sitt samtal med offrets anhöriga.

Kollektiv straff

Regimen gör vad som helst för att kuva iranska folkets motstånd och krossa upproret. Regimen tvekade inte att arrestera 29 kvinnor när protesterna mot slöja flammade upp och kvinnorna tog bort sin påtvingade ”hijab” offentligt.

Iranska myndigheter blev helt hysteriska när Heather Nauert, tales kvinna för amerikansk UD stödde kvinnornas protest. Hon utfärdade ett pressmeddelande som löd: ” USA stödjer iranska folket som protesterar mot att kvinnor tvingas bära hijab. Vi fördömer gripandet av minst 29 kvinnor som utövar sina mänskliga rättigheter och sina grundläggande friheter genom att stå upp mot den obligatoriska hijaben”

Gholam-Hossein Mohseni-Eje’I, talesman för rättsväsendet anklagade protesterande kvinnor för att missbruka amfetamin och hotade: ”Om bevisas att protesterna är organiserade, kommer inte bara de själva utan även deras familjer att betala priset.”

En sak är säker, protesterna kommer att fortsätta. Den religiösa regimen kan bara göra saker värre genom att införa fler restriktioner utöka tortyr och avrättningar. Omvärlden kan spela en viktig roll genom att stödja demonstranterna och deras krav samt inte tillåta regimen att använda våld.

Hela världen vet hur desperat regimen är för pengar. Omvärlden och i synnerhet EU som har goda relationer med Tehran, måste villkora alla ekonomiska relationer med påtaglig förbättring av situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Omvärlden ska också ge sitt moraliska stöd till demonstranterna.

2018 02 08
Reza Shafiee (@shafiee_shafiee) är medlem i iranska nationella motståndsrörelsens utrikeskommitté.