Repet runt mullas hals i ”visuella röster”

Röda tulpaner:

Många blommor står för symbolik i hela världen och samma sak gäller för röda tulpaner.

Som tulpaner finns det i många olika färger och varje färg har sin egen symbolik. Till exempel vita tulpaner symboliserar renhet och oskuld och den gula tulpanen som symboliserar glädje och utstrålning. Den röda tulpanen är en av de mest representativa typerna.

På grund av dess röda färg är tulpanerna associerade med kärlek. Associationen med kärlek kommer från en gammal legend. Denna legend säger att en ung man vid namn Farhad blev kär i en vacker flicka som hette Shirin. Men den unga flickan dör innan han kan uttrycka sin kärlek. På grund av smärtan, dog han också men på den plats där hans blod spilldes växte röda tulpaner ur marken. 

Det är därför evig och sann kärlek symboliseras av röda tulpaner.

Röda tulpanerna i tavlan föreställer martyrernas kärlek för friheten i Iran. De martyrer som med medvetenhet offrade sitt liv visste att en dag friheten kommer till Iran även om de inte överlever.

Martyrernas segertecken med bakbundna händer visar deras tro på friheten som en dag skall komma till Iran. Dessa unga martyrer har insikten trots sin låga ålder att friheten kommer att vinna i längden men att de kanske måste offra sitt liv.

Kärleken för ett fritt Iran som folk ropar ut idag i fredliga protester på Irans gator mot mullornas styre härstammar från samma tron. Tiotal demonstranter dödades av iranska regimen i fängelser under en månad. Vissa giftmedicinerades, vissa familjer har inte hört av dem och 10 000 rapporterades arresterade.

De flesta som är unga är medvetna om att de kommer att dö av iranska regimens militanta underrättelsetjänst men ändå vill de betala priset för friheten i Iran.

Mulla:

Skönhet, vänlighet, kärlek, rättvisa, fred, frihet, mänsklighet, ömhet är orden som en mulla aldrig kan identifiera sig med.

En mulla kan ej jämföras med ett djur. Ett djur har förståelse och empati och mulla ligger långt efter. En mulla är ful och lever bakom en mask av fundamentalistiska religiös beteende.

En mulla utnyttjar de svaga människorna i samhället och spelar Gud på jorden.

Iranska folket har bestämt sig för att störta den iranska fundamentalistiska regimen och de är beredda att betala priset med sina liv för frihet och demokrati i Iran.

Nu måste världen bestämma sig för att stödja folket i Iran för ett mänskligt demokratiskt och fred i mellanöstern.

En mulla som ha lärt ut och använt sig av brutalitet och avrättningar får stå till svars inför den ytterstadagen inför vår Gud.

Snart är det dags för en stor tsunami i Iran mot mullornas diktaturregim. Denna tsunami frågar ingen och förstör allt elände och fult på sin väg och ingen kan rädda mullorna den här gången från det de har skapat.

Afsaneh Oskouei
2018 02 06