Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter

Två andra frihetsberövade demonstranter döda under tortyr

Ytterligare två individer som hade arresterats i samband med de folkliga protesterna i Iran har dött under tortyr i regimens förvar, enligt uppgifter till FFFI.

Ett av offren är identifierad som 20-årige Seyed Shahab Abtahi. Han arresterades i staden Arak för två veckor sedan. Regimens myndigheter överlämnade hans döda kropp framför hans fars hus tio dagar efter hans frihetsberövande. Det fanns enligt uppgifter flera märken efter batongslag på hans kropp.

Det andra offret var identifierad som Hossein Qaderi, 30 år. Han arresterades i samband med protester i staden Sanandaj och flyttades till isoleringscell i stadens centrala fängelse där han dog under tortyr på onsdagen.

Åtta andra frihetsberövade demonstranter har dött i regimens förvar under tortyr sedan de landsomfattande protesterna startade den 28 december 2017, enligt tidigare rapporter från Iran.

Regimen hävdar att de döda har begått självmord eller är brottslingar anklagade för narkotikabrott.

USA:s finansdepartement införde i förra veckan nya sanktioner mot 14 iranska individer och företag för bland annat ansvar i regimens brott mot de mänskliga rättigheterna, synnerhet i samband med de senaste protesterna. En av dem straffade var prästmannen Sadeq Larijani, chef för Irans så kallade rättsväsendet.