Nyheter

Jemen: Iran förfalskar Jemens valuta

Den jemenitiska regeringen anklagade iranska regimen för att förfalska landets nationella valuta, ett försök som lett till en kollaps av valutans värde.

Den jemenitiska regeringen uttryckt uppfattningen att syftet med denna åtgärd är att öka det jemenitiska folkets lidande genom att ”utnyttja det mänskliga tillståndet” som ett medel för att tvinga det internationella samfundet att stoppa militäråtgärder mot Houthi-milisen.

”Irans plan är att skydda Houthi-miliser som ett verktyg för att rädda sitt misslyckade projekt. Ett projekt som är i sitt slutskede på grund av successiva nederlag på fältet som ålagts av den jemenitiska armén med bundsförvanterna från Saudi- ledda arabiska koalitionen”, sade Rajeh Badi, en talesman för den jemenitiska regeringen.

Badi lyfte även fram ”Houthi-milisens plundring av fem miljarder dollar från Jemens reservfond” och deras försök att stjäla ”två biljoner jemenitiska Rialer som finns på bankerna.”

USA:s finansdepartement avslöjade i november förra året att iranska revolutionsgardets utlandsstyrka, Quds-styrkan, driver ett stort nätverk i Jemen som förfalskar banksedlar i syfte att finansiera styrkans verksamhet.