Folkliga protester

Fredag: regimkritiska protester i Iran för åttonde dagen

Folkliga protester mot prästerskapet i Iran fortsatte i flera iranska städer under fredagen för åttonde dagen i rad.

Regimens statliga television avbröt en direktsändning från iranska ligamatchen i Tabriz mellan stadens Tractorsazi och Teherans Esteqlal när publiken skanderade slagord mot högsta andlige ledare Khamenei och revolutionsgardets basij-styrkan.

Publiken skanderade, ”Khamenei skäms och lämna ifrån dig makten”, ”Skurkar, skurkar, fega basijer” samt ”Varken Gaza eller Libanon, mitt liv (endast) för Iran”.

Från huvudstaden Teheran kommer rapporter om fortsatta protester under fredagsnatten lokaltid. Enligt uppgifter till FFFI har regimens repressiva säkerhetsorgan öppnat eld mot demonstranter i Teheran, runt Enghelab torget (Revolutions torget) och på Pirouzi gatan (Segergatan).

Enligt pålitliga rapporter har regimens revolutionsgarde och repressiva säkerhetsstyrkor dödat minst 50 demonstranter och arresterat över 3000 sedan det folkliga upproret mot prästerskapet startade för åtta dagar sedan. Det yngsta offret var enligt uppgifter 13 år gammal. Det faktiska antalet av martyrer och arresterade demonstranter är mycket mer än vad som rapporterats hittills, en verklighet som iranska regimen försöker desperat dölja med falska nyheter och propaganda.

Regimen har blockerat sociala nätverk och begränsat tillgången till internet sedan de första dagarna av protester. Internet har stängts av helt i vissa områden och begränsats kraftigt i vissa andra.

Revolutionsgardets befälhavare, major Mohammad Ali Jafari, Rouhanis kommunikationsminister Mohammad Javad Azari Jahromi samt många andra regimtjänstemän har erkänt detta. De har också tillkännagett att internetbegränsningarna och blockering av sociala medier kommer att fortsätta tills ”upproren upphör”.

FN:s säkerhetsråd tog upp protesterna i Iran och regimens kväsning vid ett extramöte i New York på fredagen på begäran av USA.

”Låt det inte finnas någon som helst tvekan, USA står, utan att be om ursäkt, med [demonstranterna] i Iran som strävar efter frihet för sig själva, välstånd för sina familjer och värdighet för sitt folk”, sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i sitt tal inför säkerhetsrådet.

Sverige beklagade våldet och dödsfallen men valde tyvärr att även uttrycka sitt missnöje över mötet.

”Svensk-iranier förväntar sig mycket mer av regeringen och vill se tydligt uttalat stöd för iranska folket och deras strävan efter ett fritt och demokratiskt Iran”, sade FFFI:s pressansvarig, Mojtaba Ghotbi.

”Men än så länge har regeringen, utrikesministern Margot Wallström (S) och UD tyvärr svikit svensk-iranierna genom sina försiktiga och balanserade uttalande som bryter mot den svenska traditionen att stå upp för demokrati och försvara grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Vi hörde tyvärr detta igen på fredagen i säkerhetsrådet”, tillade Mojtaba med hänvisning till Sveriges FN-ambassadörs tal i säkerhetsråd.