Nyheter

Rouhanis desperat vädja till Frankrike

Iranska regimens president, Hassan Rouhani, har i desperat försök vädjat till Frankrikes regering att begränsa den huvudsakliga iranska oppositionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), med huvudkontor i Paris, det rapporterar franska kanalen tv2.

Frankrikes president Emmanuel Macron i sin tur vädjade till Rouhani att visa återhållsamhet när han hanterar protesterna i landet. Vädjan kommer efter ett telefonsamtal mellan president Macron och Rouhani, meddelar det franska presidentkansliet i ett uttalande på tisdagskvällen, rapporterar TT.

Den franska utrikesministern Jean-Yves Le Drian beslutade att ställa in en planerad resa till Teheran senare denna vecka och kommer att genomföra besöket vid ett senare tillfälle, tillkännager franska presidentkansliet.

En talesman för franska utrikesdepartementet sade att: ”Franska tjänstemän följer noggrant situationen i Iran. Rätten till demonstration är en grundläggande rättighet. Detsamma gäller det fria flödet av information. Frankrike uttrycker sin oro över det stora antalet dödsoffer och arresteringar.”

”Dessa frågor, och mer allmänt, frågan om mänskliga rättigheter, kommer att vara kärnan i våra diskussioner med iranska tjänstemän under de närmaste veckorna”, tillade talesmannen för franska UD.