Folkliga protester

USA kräver FN:s säkerhetsråds möte om Iran

De folkliga protesterna mot prästerskapet fortsätter för sjätte dagen i och med tisdagens demonstrationer i flera iranska städer.

Samtidigt kräver USA ett krismöte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera regimens kväsning av de folkliga protesterna och våldet mot demonstranterna.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley prisade de iranska demonstranternas mod på tisdagen och sade att landet kräver möten om Iran i både FN:s säkerhetsråd och FN:s råd för mänskliga rättigheter, rapporterar Expressen och TT.

”FN måste säga sin mening kommande dagar, vi kommer att kräva ett krismöte. Folket i Iran ropar efter rättvisa och frihet”, säger hon under en presskonferens enligt Expressen.

Hon avfärdade även Teheranregimens anklagelser om att protesterna är drivna av utländska krafter.

”Vi vet alla att det är komplett nonsens. Demonstrationerna är fullständigt spontana. De pågår i praktiskt taget varje stad i Iran. Det här är den precisa bilden av ett länge förtryckt folk som reser sig mot sina diktatorer”, sade USA:s FN-ambassadör enligt TT och Reuters.

Hon läste också upp inlägg som iranier gjort på sociala medier till stöd för demonstrationerna, rapporterar TT. Tidigare under tisdagen uppmanade Trumpadministrationen iranska regimen att häva sina blockeringar av sociala medier.