Opinion

Iranska folket reser sig ur askan igen

Iranier visar sin vrede mot regimens rådande förtryck, korruption, ekonomiska förskingring, bedrägeri genom fredliga demonstrationer i många olika städer i hela Iran. Filmer och nyheter på sociala medier vittnar om utövning av övervåld av regimens gardister mot fredliga demonstranter.

Denna förväntade revolt slog ner som en blixt mot alla ”reformvänliga” Iranexperter i väst. Dessa förvirrade experter har inte mycket att säga om de regimkritiska protesterna i Iran som sker i detta nu. Vi, som förespråkar en demokratisk förändring i Iran, har alltid sagt sedan 80-talet, att en orm kan aldrig föda en duva.

Men EU politikerna satte dövörat till och fortsatte eftergiftspolitiken med mullorna samtidigt som de i sin tur svarade med utövning av förtryck och avrättning mot det iranska folket.

I fyrtio år av krig, terror, förskingring och ekonomiska bedrägerier har det ledande prästerskapet berikat sig själva med oljepengar och finansierat olika krig i regionen medan iranska folket, fattiga, arbetare, bönder, köpmän, lärare, sjukvårds personal och minoritetsgrupper fick alla det mycket sämre.

Vi har varnat för dessa konsekvenser i mer än 35 år. Men västvärlden var tyvärr hela tiden ute efter att hitta en reformist, en iransk Mikhail Gorbachev, för att kunna ”gräva guld”.

Utbrottet av den folkliga vreden i form av dagens landsomfattande protester är så stor att den kan beskrivas som kollisionen av två svarta hål med dess svallvågor som nu sprider sig i blixtrande fart genom hela Iran.

Med bakgrund av 2009 års demokratirörelse och senare propaganda från en ”moderat Rouhani” är ungdomarna nu less och känner sig besvikna av västdemokratierna och har nu tröttnat.

Enda vägen kvar innan det bli värre

Som demonstranterna i Teherans universitet skanderade i sina slagord ”varken reformister eller principalister, detta är slutet för sagan”.

Den här gången måste västvärlden sitta och förhandla med den riktiga oppositionen och inte med prästerskapets regim. Annars får det internationella samfundet skylla sig själva.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) är välorganiserad och har en demokratisk plattform för Irans framtid. NCRI har därmed möjlighet att ta kontroll och leda över revolten till en fredlig övergång till ett fritt och demokratiskt Iran.

Naturligtvis måste Sverige och andra EU-länder fördöma regimens våld och arrestering av ungdomar som sker i detta nu. Samtidigt bör Sverige och EU också backa upp folkets krav på demokratiska rättigheter för att undvika konsekvenser.

Detta är en omedelbar önskan av miljoner iranier i Iran och de bosatta i Sverige och andra delar av världen. Denna lösning är den enda förnuftiga lösningen som alla vinner på och det är att mullorna försvinner från makten. Sverige och EU måste förstå detta för att bryta den onda cirkeln en gång för alla.

Hossein Pahlawan

31 12 2017