Andra nyheter

Frankrike och USA enade för att öka trycket på Iran

Frankrike och USA är fast beslutna att bemöta Teherans ballistiska robotprogram och att kraftigt öka trycket på Iran genom eventuella sanktioner, sade Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian under ett besök i Washington.

Le Drian besökte den amerikanska huvudstaden under måndagen för att träffa USA:s utrikesminister Rex Tillerson, Vita husets nationella säkerhetsrådgivare H. McMaster samt USA:s president Donald Trumps särskilde rådgivare Jared Kushner.

Spänningar mellan iranska regimen och Frankrike har ökat under de senaste månaderna med båda sidor offentligt riktar anklagelser mot varandra. Frankrikes utrikesminister anklagade iranska regimen nyligen för ”hegemoniska frestelser” i regionen.

Iranska regimen kritiserade Frankrikes president Emmanuel Macron i söndags över hans tuffa inställning mot Teheran. Högt uppsatta representanter för regimen hävdade att Paris skulle snart förlora sin internationella trovärdighet om den ”blint följer” amerikanska presidenten Donald Trump, enligt regimens statliga medier.

”De tyckte inte om ordet, men jag står fast vid det”, sade Frankrikes utrikesminister till reportrar under måndagen. ”Irans hegemoniska frestelser i regionen är en brådskande fråga eftersom det faller inom ramen för åtgärder för att säkra fred i Irak och i Syrien och vi kommer att stoppa denna process” , tillade han enligt brittiska nyhetsbyrån Reuters.