Engagemang, Motståndsrörelsen

Stor demonstration i Paris mot Rouhanis besök

FFFI, Paris – Hundratals exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), europeiska och franska personligheter deltog på måndagen i en stor demonstration mot Rouhanis planerade besök i Paris i samband med klimattoppmötet i staden. 

Deltagarna fördömde ökade avrättningar i Iran och betonade i sina slagord att Rouhani är en mördare och representerar endast prästerskapets envälde som förtrycker iranska folket.

Flera europeiska, franska och arabiska personligheter medverkade också i demonstrationen och höll tal inför publiken innan deras marsch genom Paris.

Talarna kritiserade iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter och destruktiva inblandning i regionen. 

De påpekade att Rouhani bör inte välkomnas i Paris och uppmanade franska regeringen och internationella samfundet att ställa regimen till svars för människorättskränkningar i landet, dess ballistiska robotprogram samt stöd för terroristgrupper i Mellanöstern.

Struan Stevenson, tidigare Europaparlamentariker från Skottland och ordförande för MR-organisationen, sade, “Rouhani är välkommen till Europa endast om han arresteras direkt och ställs inför rätta i Haag för hans ansvar i regimens systematiska människorättskränkningar i Iran.”

Demonstranter krävde att Frankrike och EU villkora ökad handel med Teheran i framtiden med konkreta förbättringar inom mänskliga rättigheter i Iran samt kräva ett omedelbart stop för avrättningar, tortyr och godtyckliga arresteringar i linje med kraven från FN:s senaste resolution.