Krigspris eller Fredspris

Nobels fredspris tilldelas varje år ”den som ska ha gjort det mesta eller det bästa arbetet för broderskap mellan nationer, för avskaffande eller minskning av stående arméer och för att hålla och främja freds kongresser”, enligt vilja av grundaren Alfred Nobel.

I år är det Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif och EU:s italienska utrikeschef Federica Mogherini hamnar högst upp på listan som anses ha spelat avgörande roller vid det historiska iranska atomavtalet 2015.

”I en tid där hoten om att använda kärnvapen har blivit mer verkliga är det viktigt att skydda initiativ som bidrar till att begränsa utveckling och spridning av atomvapen”, konstaterar Henrik Urdal nye Prio-chefen, vid det norska fredforskningsinstitutet Prio.

Medan internationella medier och omvärlden fokuserar blint på en kärnteknisk uppgörelse har expansionen av iranska regimens destruktiva inflytande i Mellanöstern helt försummats.

Javad Zarif är en förintelseförnekare som förespråkar iranska regimens utrikespolitik. En regim som syftar till att utplåna Israel, och kallar Hizbollah och Assad till fanbärare i kampen mot Satan…

Atomöverenskommelsen medgav också att en utsmyckad Iran kunde hävda regional dominans och ytterligare beväpna terrorgrupper.

”Iran var på fallrepet och färdig att kollapsa när USA kom och gav det en livlina i form av Iranuppgörelsen: 150 miljarder dollar.” Det var sådana incitament som tvingade regimen till förhandlingsbordet och därmed sätta fart på terrorismen i regionen.

Starkars Alfreds Nobel som inte kan vila i lugn och ro i sin grav . Flera hundra tusen människor miste livet i mellanöstern p.g.a. de befriade valutor, men ändå Nobelkommitté vill legitimera dödande med ett Nobel pris.

Jag vet inte hur långt västvärlden är bredd att sälja ut sina värderingar för att bevara en diktator vid makten. Det verkar att Nobels fredspris har med åren blivit mer och mer meningslöst . Fredspriset har blivit något som inte liknar en hedersdoktorat för att omfatta politiska dagordningar. Hur som helst, kan bara konstateras att tiden för eftergiftspolitiks är förbrukat.

Hossein Pahlawan
2017 10 05