Nukleärt

USA kräver IAEA-inspektioner av militära baser i Iran

USA:s FN ambassadör Nikki Haley var på fredagen i Wien för ett möte med Internationella atomenergiorganet (IAEA) för att försöka få organet att ta till med hårdhandskarna mot regimen i Iran. Haley vill att IAEA ska kräva att få tillgång till militära baser i Iran för att säkerställa att landet inte bryter mot kärnteknikavtalet från 2015, det så kallade JCPOA.

Det är tänkt att JCPOA ska hindra Iran från att utveckla kärnvapen genom att begränsa vad landet kan göra med sitt kärntekniska program och i gengäld ska Teheran bli befriad från alla internationella sanktioner. IAEA har tidigare kommit fram till att Iran i hemlighet har forskat kring kärnstridsspetsar ända fram till år 2009, men detta är något som Teheranregimen förnekar.

Enligt Reuters har representanter för iranska regimen förkastat hela idén med att ge internationella inspektörer tillgång till landets militära baser. Teheran har hotat med hårda konsekvenser ifall IAEA än en gång börjar kräva sådana inspektioner.

Haley besökte IAEA:s huvudkontor i Wien som ett led i den granskning av JCPOA som USA:s President Donald Trump har beordrat.

”Jag har gott förtroende för IAEA, men de har att göra med ett land som har en tydlig historia av att ljuga och utveckla nukleära program i hemlighet”, sade hon i en presskonferens efter att ha återvänt från resan till Wien enligt Reuter.

”JCPOA gjorde ingen skillnad mellan militära och icke-militära platser. Det finns också många odeklarerade platser som inte har blivit inspekterade. Detta är ett problem”, tillade hon.