Ekonomi

Apple tar bort samtliga iranska appar från sin appbutik

Apple har beslutat att ta bort samtliga iranska mobilapplikationer från sin appbutik App Store, sade iranska regimens myndigheter på fredagen enligt flera internationella medier.

Det amerikanska teknikföretaget har enligt uppgifter skickat ett meddelande till alla iranska utvecklare vars program påverkades av förbudet.

”Enligt amerikanska sanktionsbestämmelser kan appbutiken inte innehålla, distribuera eller göra affärer med applikationer eller utvecklare som är kopplade till vissa länder som omfattas av amerikanskt embargo”, sade Apple i sitt meddelande.

En talesman från Apple, Tom Neumayr, bekräftade meddelandets äkthet för New York Times (NYT) i torsdags. Han avböjde dock att kommentera fallet ytterligare.

Ali Maleki, som arbetar för Irans största webbplats för e-handel, Digikala, säger till Associated Press (AP) att applikationerna stängdes för omkring 10 dagar sedan. Han tillade att Digikalas-applikation togs bort ”i enlighet med de nya straffåtgärderna mot Iran.”

Iranska regimens nya minister för telekommunikation, Mohammad Javad Azari Jahromi, kritiserade Apples beslut och hävdade att företaget bör respektera sina iranska konsumenter. Detta trots att regimen själv censurerar internet och blockerar flera applikationer och sociala medier för miljontals vanliga iranska användare.

Apple har ingen officiell närvaro i Iran och erbjuder inte en version av sin appbutik (App Store) i landet. Företagets telefoner, bärbara datorer och surfplattor är inte lagligt tillgängliga för försäljning i landet på grund av amerikanska sanktioner mot Iran.

Förbudet har dock inte stoppat iranier från att köpa miljontals iPhones och andra Apple produkter som smugglas in i landet från Dubai och Hongkong. Det har inte heller stoppat iranska utvecklare från att skapa tusentals applikationer för lokala användare och erbjuda dem via appbutiker utanför Iran.

Men Apple har nu beslutat att ta krafttag mot försöken att kringgå förbudet och stängt ner iranska applikationer för att inte riskera bryta mot USA:s sanktionslagar.