Opinion

Senatens utrikesutskott godkänner nya sanktioner mot Iran

Amerikanska senatens utrikesutskott antog ett lagförslag som ger president Trump ökade befogenheter att införa nya straffåtgärder mot Iran.

Lagförslaget antogs med en stor marginal på torsdagen med 18 röster mot tre. Det nya förslaget är enligt senatorerna helt i linje med förra årets kärnteknikavtal mellan iranska regimen och världsmakterna.

Det partiöverskridande lagförslaget kommer att införa obligatoriska straffåtgärder mot individer som är delaktiga i Teheranregimens ballistiska robotprogram samt alla som gör affärer med dem.

Det straffar även revolutionsgardet och inför ett vapenembargo mot landet.

Senator Bob Corker, ordförande för senatens utrikesutskott och en av de senatorer som sponsrade det nya lagförslaget, säger att han är djupt oroad över Irans stöd till terrorism och andra destabiliserande åtgärder.

Hans kommentarer kommer efter att han nyligen granskat hemliga underrättelser kring iranska regimens stöd för terrorism.

”Det är otroligt vad Iran fortsätter att göra runt om i världen”, säger han till amerikanska medier på torsdagen.

Det nya lagförslaget antas samtidigt som amerikanska finansdepartementet meddelade att det håller på att se över licenser till Boeing och Airbus att sälja flygplan till Iran.

”Vi kommer att använda allt som finns i vår makt för att införa ytterligare sanktioner mot Iran, Syrien och Nordkorea för att skydda amerikanska liv”, sade finansministern Mnuchin vid en utfrågning i representanthuset igår.