Nukleärt

Amerikan åtalas för brott mot Iransanktioner

Amerikanska justitiedepartementet tillkännagav i veckan att det kommer att åtala en man från delstaten Alaska för penningtvätt och brott mot landets sanktioner mot Iran.

Kenneth Zong, 77 år och amerikansk medborgare, anklagas för att på ett olagligt sätt ha flyttat en miljard dollar i iranska pengar från sydkoreanska banker.

Enligt rapporter i internationella medier har han tillsammans med fyra andra individer, en amerikan och tre iranier, flytta iranska pengar genom falska affärsverksamhet och bedrägliga transaktioner.

Amerikanska åklagarmyndigheten har lagt fram 47 åtalspunkter mot Zong som är den enda som åtalas för brott mot amerikanska sanktionslagar mot Iran, olagliga transaktioner till Iran och penningtvätt.

Enligt rapporterna misstänks han för att ha fått mellan 10 till 17 miljoner dollar i ersättning från sina iranska medarbetare. Zong ska också ha använt olika falska affärsverksamhet och transaktioner från 2011 till april 2014 för att lura tillsynsorgan och på så sätt flyttat en miljard dollar i iranska kapital från sydkoreanska banker.

Han har växlat pengarna till andra valutor, som euro och amerikanska dollar, som är lättare att handla med genom att lura sydkoreanska tillsynsorgan att tro att transaktionerna var lagliga, meddelar amerikanska justitiedepartementet. den 15 december.

Dessa överförde han sedan till över 10 länder runt om i världen däribland USA, Förenade Arabemiraten, Schweiz, Tyskland, Österrike och Italien, sade åklagarmyndigheten.