Nyheter

Kvinna tar över Ahmed Shaheed

Asma Jahangir ska ersätta Ahmed Shaheed FN:s nuvarande särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, skrev Ahmed Shaheed  på Twitter.

Asma Jahangir börjar sin roll i november

ahmed_shaheed03
Dr Ahmed Shaheed

Dr Ahmed Shaheed, tidigare utrikesminister i Maldiverna tillträde i 2011 som FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Iran har inte tillåtits besöka landet trots flera ansökan om att få besöka landet för att kunna utreda situationen för mänskliga rättigheterna i enlighet med sin mandat.

Asma Jahangir är en pakistansk människorättsaktivist och advokat. Hon har arbetat mot förtryck av

Asma Jahangir
Asma Jahangir

religiösa minoriteter, hedersmord samt behandlingen av fångar i pakistanska fängelser. Hon grundade ett forum för kvinnors rättigheter tillsammans med sin syster 1980. Hon har varit i husarrest och har mottagit hot i flera tillfälle.

Jahangir har mottagit flera internationella priser bland annat Martin Ennals-priset 1995.