Engagemang

Demonstration mot avrättningar i Iran

100-tals svensk-iranier och exiliranier deltog i demonstrationer på mynttorget i Stockholm, organiserad av FFFI, och på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att uppmärksamma ökade avrättningar i Iran.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilder: Mojtaba Fathi

Deltagarna hedrade även minnet av 30.000 politiska fångar som avrättades av regimen under massakern i iranska fängelser i 1988.

Deltagarna i Stockholm och Götebörg uppmanade regeringen och UD att fördöma och erkänna 1988 års massaker som ett brott mot mänskligheten samt agera internationellt för att ställa de ansvariga inför rätta.

Flera talare från olika svensk-iranska föreningar uppmanade regeringen och UD att hänskjuta Irans kontinuerliga människorättskränkningar till FN:s säkerhetsråd och ställ iranska regimens ledare inför rättvisa.

Talarna påpekade att Irans så kallade ”moderate” president Rohani och hans regering är ansvarig för minst 2600 avrättningar under sina tre år.

”Därför kräver vi av alla demokratiska länder, bl.a. Sverige att ställa följande villkor för fortsatta relationer med Iran;

  • upphöra med alla avrättningar och tortyr;
  • frige alla politiska fångar;
  • garantera full yttrandefrihet, mötesfrihet och all typer av fredliga sammankomster;
  • upphöra med censurering av massmedia och sociala medier”, sade talarna.