Andra nyheter, Nukleärt

Kerry möter Zarif i Norge över kärnteknik sanktioner

USA:s utrikesminister John Kerry träffade iranska regimens utrikesminister Javad Zarif i Oslo på onsdagen för att diskutera Teherans nya klagomål över att Iran inte har fått de sanktionslättnader som landet förtjänar enligt förra årets kärntekniska överenskommelse, rapporterar Associated Press (AP) och Fox News.

Mötet kommer en dag efter att iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei hotade med att bränna avtalet om USA:s nästa president väljer att bryta överenskommelsen.

Han anklagade vidare USA för att inte leva upp till sitt åtagande när det gäller att häva de ekonomiska straffåtgärderna mot Iran enligt avtalet som gav landet sanktionslättnader i utbyte mot att det begränsade sitt kärnteknikprogram.

”Obama-administrationen har fullgjort sina skyldigheter när det gäller sanktionslättnader för Iran under förra årets kärnteknikavtal men är villig klargöra ytterligare vad som är och inte är tillåtet i svar till de nya iranska klagomål om att det inte får alla de fördelar det förtjänar”, sade USA:s utrikesminister John Kerry på onsdagen.

”Vi har hävt de sanktioner som vi sade att vi skulle häva … Administrationen har levt upp till både avtalets bokstav och anda och hade tagit extra steg för att förklara för utländska företag vad de nu tillåts att göra”, sade Kerry efter sitt möte med Zarif.

”I själva verket har jag personligen gått längre än de absoluta kraven när det gäller att häva sanktionerna för att personligen engagera mig med banker, företag och andra som har en naturlig motvilja att efter flera år av sanktioner vidta åtgärder utan att fullt ut förstå vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet”, tillade han.

Amerikanska tjänstemän har vid upprepade gånger sagt att sanktionerna mot Iran har hävts och att landets klagomål beror på utländska företagens försiktighet att göra affärer med landet på grund av andra skäl däribland provskjutning av ballistiska robotar, stöd för Syriens regering och anti-israeliska grupper, och dålig bankregler.